Отборът на „Шумен“ при момчета до 14 години изпусна да спечели купата на България по хандбал след драматичен финал с „Фрегата“ Бургас. Мачът за трофея завърши наравно в редовното време, а при дузпите реферите отсъдиха фаул за играч на „Шумен“ и купата вдигна отборът от Бургас.

Домакин на финалния турнир за купата на България по хандбал при момчета до 14 години бе Шумен. Шест отбора, разделени в две групи, играха оспорвани двубои в зала „Плиска“.

Шуменци започнаха уверено в надпреварата и спечелиха предварителната си група след две победи над „Левски“ Левски и „Полюс ТМ“ Плевен. В полуфинала „Шумен“ U14 надигра „Добруджа“ и стигна до мача за купата, където съперник му бе силният тим на „Фрегата“.

Финалният двубой бе изключително равностоен и през цялото игрово време вървеше гол за гол. На полувремето „Фрегата“ успя да поведе с 11:10. Бургазлии увеличиха аванса си до 3 гола в началото на второто полувреме. Шуменските момчета бързо се върнаха в мача и изравниха. Секунди преди края „Фрегата“ поведе с 19:18, но шуменци вкараха и с последни съдийски сигнал равенството бе възстановено – 19:19.

Последва изпълнение на дузпи. При втората за „Шумен“ реферите отбелязаха „линия“, а при последвалите наказателни удари нито един от играчите не сбърка, като по този начин „Шумен“ загуби само с гол мача за купата.

Третото място в турнира остана за „Добруджа“, четвърти се наредиха момчетата на „Левски“, пети са „Полюс ТМ“ от Плевен, шести - „Левски“.

Отборите бяха наградени с купи, медали и плакети от кмета на Шумен Любомир Христов, заместник-кметът Найден Косев, общинския съветник и председател на ХК „Шумен“ Светлозар Начев, доайенът на българския хандбал Веселин Терзийски.

За най-полезен състезател на турнира бе определен Християн Иванов от „Шумен“, за най-добър вратар Мартин Лазаров от „Добруджа“, за най-добър защитник Милен Атанасов от „Фрегата“. Голмайстор на финалите стана Петко Станков от „Фрегата“.

В идеалната седмица попаднаха: Стефан Георгиев, Иван Кисьов, Тихомир Стоянов от „Шумен“, Светлин Георгиев от „Левски“, Иван Петков от „Полюс ТМ“, Никола Проданов от „Добруджа“, Станислав Василев от „Фрегата“. 

ШУМ.БГ