Арсенал" затвърди израстването си и добрата си форма във Висшата лига с победа с 2:0 в дербито с "Манчестър юнайтед". "Артилеристите" стигнаха до успеха с попадения на Гранит Джака и Пиер-Емерик Обамеянг от дузпа. В герой за лондончани обаче се превърна вратарят Бернд Лено, който изигра много силен мач.

Благодарение на победата "Арсенал" изпреварва "червените дяволи" и се изкачи на четвъртото място с 60 точки. "Юнайтед" остава пети с 58. "Артилеристите" са вече само на една зад "Тотнъм". В битката за топ 4 е и "Челси" с 57, който по-рано през деня завърши 1:1 с "Уулвърхемптън" на своя "Стамфорд бридж".

"Арсенал" се превърна в първия отбор в Англия, който побеждава "Юнайтед" при Оле Гунар Солскяр. Дотук в 12 мача "червените дяволи" имаха 10 победи и две равенства. Загубата е едва втора в 18 мача от всички турнири за тима от 22 декември насам. Освен това съставът на Унай Емери спря серията от 9 поредни победи на "Юнайтед" като гост във всички турнири.

За "артилеристите" това е осма поредна победа на "Емиратс" във Висшата лига. Тимът спечели общо четири от последните пет шампионатни срещи и е непобеден от 3 февруари, когато отстъпи пред шампиона "Манчестър сити".


"Арсенал" затвърди и израстването си срещу преки съперници от топ 6. Това беше десети мач за тима срещу отбор от водещите шест, в който "Арсенал" постига трета победа.

Двубоят започна на много високи обороти, като и двата тима искаха да наложат преимущество от първите минути. "Арсенал" търсеше предимно бързо пращане на топката по крилата, след което търсене на нападателите Обамеянг и Лаказет.

Първият шанс обаче се откри пред гостите от Манчестър. В деветата минута Лукаку овладя центриране и стреля без да се забавя, но топката срещна гредата.

"Арсенал" имаше и късмет, но и отговори по най-добрия начин, като откри буквално с първия си удар. Гранит Джака беше оставен с голямо пространство около себе си, напредна и шутира от около 25 метра, а фалцираният му удар излъга Давид Де Хеа и влетя в мрежата – 1:0.

Швейцарецът се разписа за втори път в срещи с "червените дяволи". Общо шест от неговите седем гола за "Арсенал" пък са с удари извън наказателното поле.

След този момент "Юнайтед" имаше по-добрите ситуации в двубоя. Гостите изглеждаха по-опасни в предни позиции, а в 19-ата минута още веднъж удариха греда. Това се случи след изстрел на Фред извън наказателното поле, но топката се отби в левия стълб зад Бернд Лено.

Германският страж трябваше да се намесва решително в 36-ата минута, когато спря Лукаку. Белгиецът имаше още една възможност, но при нея дори не уцели очертанията на вратата.

"Артилеристите" показаха традиционните си колебания в отбрана, но в предни позиции разчитаха на много смяна на местата и много скорост. Няколко пъти домакините нямаха късмет и при последното подаване.

Второто полувреме не донесе генерална промяна, като "Юнайтед" продължи да доминира. "Червените дяволи" имаха няколко много добри шанса да изравнят, като "Арсенал" се прибра плътно пред своята врата.

Удар на Фред обаче беше блокиран самоотвержено с тяло от Косчелни. Малко по-късно Лукаку излезе сам срещу Лено, но германският страж отново беше на висота.

В моментите, когато защитата на "артилеристите" се пропукваше именно Лено вдъхваше спокойствие със спасяванията си. Проблемите на домакините идваха от това, че не задържаха топката в средата на терена и действаха прирпяно, с което лесно предаваха владението на "Юнайтед".

В 68-ата минута най-активният в редиците на "Арсенал" Александър Лаказет спечели дузпа. Той си извоюва позиция пред Фред и беше изблъскан в гръб от бразилеца, което принуди рефера Джонатан Мос да отсъди дузпа.

От бялата точка Обамеянг се разписа и се ревнашира за пропуска си от дузпа седмица по-рано срещу "Тотнъм".

Малко по-късно с пропуск се отчете и Лаказет, който стреля покрай гредата при една контраатака за домакините. В последните минути "Юнайтед" се хвърли в предни позиции, което отвори и пространства за "артилеристите".

До края на мача гостите изглеждаха като тим, който се е примирил, разчитайки повече на хаотичен натиск и центрирания. "Червените дяволи" все пак стигнаха до точен удар, но той не се оказа проблем за Лено.

Дневник