Лудогорец" приземи "Левски" и отказа сините от битката за титлата, след като постигна ценна победа с 2:0 в дербито от 25-ия кръг в Първа лига. Шампионите надвиха съперника си пред пълните трибуни на стадион "Георги Аспарухов" с голове на Марселиньо в 21-ата минута и Джоди Лукоки в добавеното време.

Съставът от Разград направи силно първо полувреме, като освен попадението удари и греда. Успехът възстанови аванса на "Лудогорец" пред втория ЦСКА на пет точки.

Кръг преди края на редовния сезон "Левски" изостава с осем точки от шампиона и три от червените. Загубата е първа за сините при Георги Дерменджиев и първа през 2019 г. Дотук "Левски" имаше най-много точки след подновяването на първенството от три победи и едно равенство.

Срещата беше повторен дебют за Стойчо Стоев начело на "Лудогорец". Той победи едва за втори път бившия си помощник Георги Дерменджиев. Успехът обаче е общо четвърти за Стоев на "Герена", където печели за трети път с "Лудогорец", а преди това имаше и една победа с "Миньор". Стоев е и треньорът с най-много победи, изпреварвайки по този показател сърбинът Миодраг Йешич.


"Левски" вече няма успех над "Лудогорец" в девет поредни срещи. За последно сините надвиха шампионите през 2015 г.

Първият по-интересен момент беше в шестата минута, когато Серкан Юсеин стреля от около 25 метра, но Михайлов улови.

"Лудогорец" продължи да играе по-добре и преди да са изтекли 10 минути шампионите създадоха още две голови положения. При първото от тях Вандерсон беше изведен зад защитата, но ударът му беше избит от Михайлов в корнер.

Веднъж и гредата спаси сините, след като Михайлов закъсня с излизането си при центриране, а изстрелът на Кешеру с глава срещна левия страничен стълб.

Натискът на гостите от Разград се засилваше и в 21-ата минута той даде резултат. Тогава Марселиньо откри след грешка на домакините в центъра на терена. Мартин Райнов загуби топката, искайки нарушение. Марселиньо получи от Кешеру и влезе на скорост в наказателното поле, където след лек рикошет в Яблонски топката влезе в мрежата – 0:1.


Това беше първи гол за бразилеца от 4 ноември насам. Той не се беше разписвал в девет поредни срещи, в които взе участие.

"Левски" отговори с шанс, който Станислав Костов си създаде, но Пламен Илиев внимаваше и изби в корнер.

До края на първата част "Левски" пое инициативата, като задържаше повече топката и действаше предимно в наказателното поле на шампионите. Това обаче не водеше до реални опасности пред Илиев. По-интересните неща създаде Давиде Мариани, който се движеше по целия фронт на атаката. Костов се задържаше отдясно и по този начин не беше заплаха за "Лудогорец".

В края на първата част пробив на швейцареца завърши с прострелно подаване в наказателното поле, но Паулиньо не успя да засече топката.


Шампионите имаха своите шансове на контраатака, но веднъж Кешеру не уцели вратата. Накрая и нарушенията зачестиха, което доведе до три жълти картона за гостите от Разград.

След паузата ситуацията не се промени драстично – "Левски" се стараеше да бъде по-активният тим, но това отвори пространства в неговата защита. Именно от това се възползваха шампионите, които бяха близо до втори гол.

В 52-ата минута Вандерсон се озова пред вратата на "Левски", но избра да стреля по диагоанала, вместо да подаде към непокрития Лукоки.


"Лудогорец" умело контролираше двубоя, като шампионите накъсваха играта с тактически нарушения, а когато се налагаше задържаше и по-дълго топката. "Левски" разчиташе на енергия, желание и много тичане, но това така и не поставяше гостуващия тим под напрежение.

След като видя, че играта не се получава Георги Дерменджиев се реши на промени, пускайки на терена втори централен нападател в лицето на Серджиу Буш. Това доведе до много центрирания в наказателното поле на гостите и някои хаотични моменти. Точните удари обаче липсваха.

"Лудогорец" можеше да вкара втори гол в 83-ата минута, но резервата Якуб Шверчок се отчете с пропуск. Полякът подходи егоистично и реши да стреля, вместо да подаде към Вандерсон в идентична ситуация с тази създадена от бразилеца по-рано.

Едва в 88-ата минута "Левски" стигна до по-сериозни опасности. Първо Буш се измъкна зад защитата, но не подаде точно, а след това при корнер дойде удар на Мариани, който обаче срещна тялото на бранител в зелено.

При третата си отлична възможност за гол след почивката шампионите все пак се възползваха. Джоди Лукоки показа отлична техника пред наказателното поле на "Левски", освободи се от бранител в синьо и хладнокръвно вкара в мрежата на Михайлов.

Накрая гостите от Разград можеха и да разгромят съперника си, но голям пропуск направи и Шверчок.

Дневник