Два големи пожара в иглолистни гори край селата Благово и Живково гасиха огнеборците вчера, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Край село Благово огънят унищожи 65 декара иглолистна и 300 декара лесонепригодна гора. Сигнал за пожара е приет в 13:25 часа. Към мястото е насочен екип на РСПБЗН- Шумен, а след това съдействие са оказали още два противопожарни екипа от Шумен и един от Велики Преслав. Помощ в гасенето са оказали 10 служители на ДГС - Шумен.

Според горските пожарът е започнал от подпалени сухи треви край селото. Пожарогасенето било на площ от около 200 000 кв. м. За гасенето били ползвани 18 тона вода. Пожарът бил ликвидиран около 17:30 часа вчера. Спасени са 130 декара иглолистна гора.

В 13:51 часа е приет сигнал за върхов  пожар в иглолистна гора в землището на село Живково. Към мястото веднага бил насочен противопожарен екип от РСПБЗН- Шумен. По данни на свидетели пожарът е възникнал от запалени сухи треви в частен имот в края на селото. Пламъците се прехвърлили към горския масив. Екипи на РСПБЗН - Нови пазар  и Велики Преслав, както и 12 служители на ДГС - Шумен също се включили при гасенето. Ползвани били тупалки и ранцеви пожарогасители. Седем противопожарни екипа /3 от Шумен, 3 от Нови пазар и един от Велики Преслав/ с  25 огнеборци са участвали в ликвидиране на пожара. За гасенето му са ползвани 19 тона вода. Унищожени били 24 декара иглолистна гора. Разчистването е било на площ от 22 000 кв.м. Спасена от опожаряване е 226 декара смесена гора.

ШУМ.БГ