Международната федерация по лека атлетика (IAAF) остави в сила забраната за руските състезатели. От организацията обясниха, че все още очакват данните, събрани от московската лаборатория, както и финансово обезщетение за разследванията.

Руската федерация по лека атлетика беше изключена през 2015 г. след излизането на доклада, с който Световната антидопингова агенция (WADA) разкри мащабна държавно спонсорирана допинг схема.

В неделя и понеделник ръководството на IAAF обсъди в Доха възможността за вдигане на забраната руските атлети да участват в международни състезания. Руне Андерсен, който оглавява работната група на IAAF по казуса, обясни, че Русия трябва да изпълни двете условия.

"Те трябва да бъдат изпълнени. Щом получим това, от което се нуждаем, сериозно ще обмислим и ще препоръчаме на IAAF да върне правата на Русия", заяви Андерсен.

Руските власти отричат намеса на държавата в допинг програмата, но признават, че висши служители са били замесени, като са осигурявали забранени вещества за спортисти, намесвали са се в антидопинговите процедури и са прикривали положителни допинг проби, припомня "Ройтерс".

В момента IAAF допуска в международните състезания руски атлети да участват под неутрален флаг след доказване на невинността им.

Дневник