Американската компания "Тесла" (Tesla) реши да повиши средно с 3 процента цената на всички свои автомобили с изключение на "Модел 3" (Модел 3), съобщи на сайта си компанията.

"Тесла ще е принудена да повиши цените на електрическите си автомобили приблизително с 3 процента в целия свят, тъй като ще затворим по-малко магазини за автомобили, отколкото планирахме", се посочва в комюникето на компанията.

В края на февруари "Тесла" обяви намерението си да се откаже от по-голямата част от магазините за автомобили и да премине към онлайн продажби, за да понижи стойността на стандартния "Модел 3" до 35 000 долара.

"Въз основа на проведения през последните 2 седмици анализ във всеки от салоните ни стигнахме до извода, че ще са ни необходими още няколко месеца, за да осъществим замисленото", обяви фирмата. "Някои от вече закритите салони ще бъдат отново открити."

В момента "Тесла" произвежда седаните "Модел 3" и "Модел Ес" (Model S), както и кросоувъра "Модел Екс" (Model Х). Стандартният "Модел 3" ще се предлага зa 35 000 долара.

"Тесла" бе основана през 2003 година от милиардера Илон Мъск. Централата на компaнията е в Пало Алто, Калифорния. Отначало тя се специализира само в производството на електрически автомобили, а впоследствие започва да се занимава и със създаването на слънчеви батерии и други системи за съхранение на енергия.

БТА/Дневник