Напрежението в мъжкия тенис се покачва рязко, като играчи от елита се оказват в две противопоставящи се страни. Роджър Федерер и Рафаел Надал изразиха недоволство, че никой не се е посъветвал с тях за решението договорът на президента на АТП Крис Кермоуд да не бъде продължен.

Преди дни Съветът на играчите, чийто президент е друг от водещите тенисисти - Новак Джокович, гласува за това да бъде потърсена промяна.

Федерер заяви, че е искал да обсъди темата с Джокович. "Преди гласуването на играчите опитах да говоря с Новак, но той не намери време за мен. Малко ми беше трудно да го разбера. Струваше ми се най-нормалното нещо да поговорим", каза швейцарецът, цитиран от "Блик".

"Всичко около тура е прекрасно. Но имаме политически проблем, защото между нас, тенисистите, има разногласия за ръководството. Това не е добре и се тревожа. Затова е добре да говорим по темата", продължи носителят на 20 титли от Големия шлем.

Надал също изрази разочарование, че никой не се е допитал до мнението му. "Играчите, които са в съвета, представляват всички ни и за да се вземе решение като това, трябва да говорят с всички. Ако има много играчи в моето положение, то вероятно съветът не върши добре работата си", каза испанецът. Той посочи, че не се води от личния си интерес и че очаква да разбере какво предстои.

Стан Вавринка заяви, че е "много, много разочарован" от решението. По думите му има много неща, които не са правилни. "Разполагаме със Съвет на играчите, членовете на който вършат много работа, отделят много време и вземат решенията. Така че, ако искаш да направиш някаква промяна, трябва да бъдеш член на Съвета на играчите. Аз не съм, затова не мога да говоря много по темата. Знам само, че в Съвета на играчите има хора, които не трябва да бъдат там", посочи швейцарецът.

Кермоуд е начело на АТП от 2014 г., а договорът му изтича в края на тази година.

По време на управлението му мъжкият тенис се разви много и достигна рекордни наградни фондове. За сравнение - при идването му на власт наградният фонд на провеждащия се в момента мастърс в Индиън Уелс беше 5.2 млн. долара, а сега е 9 милиона. Успоредно с това обаче има голямо недоволство от по-ниско поставените състезатели заради заплащането и календара на турнирите.

По време на Australian Open в подкрепа на Кермоуд се изказа и Григор Димитров. "Тенисът никога не е бил в толкова добро положение, премина през много добри и положителни промени. Не бих го направил (да подкрепи призивите срещу Кермоуд)", заяви тогава българинът.

Дневник