Ботев" (Пловдив) представи документ, за който твърди, че е от учредяването на клуба преди 107 години.

"За нас е чест и гордост да ви съобщим, че усилията на клуба да запълни една съществена част от липсващите парчета пъзел в своята ранна история се увенчаха с успех. Най-важният документ, който поколения ботевисти мечтаеха да бъде открит, а именно Учредителният протокол на нашия футболен клуб, е намерен и за нас е истинска радост да го представим на вашето внимание", се казва в информацията.

В документа се посочва, че на 11 март 1912 година група от 22-ма души провеждат събрание в сградата на Френския колеж "Свети Августин" и учредяват футболен клуб.

Имената на основателите са Стоян Иванов Пухтев, Петър Делев, Теньо Русев, Ненко Георгиев Пенелов, Димо Сидеров, Асен Мерджанов, Никола Алваджиев, Стефан Йовчев, Георги Каранешев, Атанас Минчев, Бойчо Стоянов, Христо Димитров, Борис Сотиров, Борис Бакърджиев, Иван Петков, Слав Славов, Богомил Икономов, Пейчо Попов, Николай Николов, Ради Мурджев, Георги Панев и Георги Радев.

Клубът е учреден под името "Христо Ботьов – футболно дружество", а председател става Стоян Пухтев.

"ПФК "Ботев" поздравява с празника всички бивши и настоящи ръководители, треньори, футболисти, спомоществователи и привърженици на Клуба, с пожелания да бъдат здрави, горди и щастливи с любимия на всички ни "Ботев", допълва статията, посветена на 107-ата годишнина от учредяването на клуба.

Дневник