Над половината от туристите в Европа се насочват към маршрути, различни от първите 100 най-популярни дестинации. Това показва проучване на търсачката за сравняване на хотелски цени "Триваго" (Trivago ). При това 56% от туристите на континента са местни жители, 36% са от друга държава в Европа, а 7% - от друг континент.

Ето кои са най-посетените 10 дестинации в Европа според търсенията в "Триваго":

1. Лондон
2. Париж
3. Амстердам
4. Рим
5. Барселона
6. Берлин
7. Мадрид
8. Хамбург
9. Милано
10. Венеция

Очаквано, най-често използваният филтър в "Триваго" е цената - за 54% от търсилите настаняването това е определящият критерий при избора. За 29% важна е категорията на хотела, за 21% - оценката на потребителите, за 15% - предлаганите удобства.

Статистиката на компанията показва, че при търсенето клиентите задават по-широк ценови диапазон, докато цената, върху която "кликват", е винаги по-ниска. Така за Европа средната филтрирана цена е 165 евро, а тази, към която се заявява интерес - 137 евро, тоест със 17% по-ниска. Освен това в градовете с относително по-високи цени клиентите търсят в по-ниските ценови диапазони.

78% от търсещите, за които е важно мнението на останалите пътуващи, избират хотели с оценка "отличен" или "много добър". При избора на звезди най-предпочитани са 4 - 37% от търсенията.

Сред услугите най-търсената е "включена закуска" - всеки трети заявява, че му е необходима. Всеки пети търси хотел с басейн или безжичен интернет. Средният престой на туристите в Европа е 3.4 нощувки. при 3.3 в Северна и 3.5 в Южна Америка.

Най-предпочитаното време за пътуване в Европа са месеците юли и август

Средно за света пътуващите резервират 51 дни преди заминаването. На всички пазари резервациите за коледните и новогодишните празници се правят по-отрано - средно 59 дни предварително, а за лятната ваканция в най-горещия сезон - 56 дни по-рано.

Изследването се основава на данните за търсенията в "Триваго" през 2017 и 2018 г. за пътувания през 2018 г., а за сезонното разпределение - и от търсения през 2016 г. и 2018 г. Включена е информация за търсения към следните пазари: Европа (Австрия, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Испания, Швейцария и Великобритания), Латинска Америка (Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия и Мексико), Северна Америка (Канада и САЩ) и Океания (Австралия и Нова Зеландия).

Дневник