Всеки път, когато идваме в Шумен потвърждаваме, че публиката тук е най-топлата, зареждаща и сърдечна. И го казваме с отговорност. Тук имаме роднини, приятели и благодарим на Общината и Симфониетата за поканата. Това казаха днес на пресконференция внуците на известния наш композитор Панчо Владигеров – братята Константин и Александър Владигерови.

Те са в града по повод отбелязване на 120-годишнината от рождението на великия композитор и утре ще изнесат концерт с шуменската Симфониета от 18.30 часа в ДКТ „Васил Друмев“.

На пресконференцията присъстваха кметът Любомир Христов, зам.-кметът Найден Косев, внуците на Панчо Владигеров – Константин и Александър, един от солистите в концерта - Христо Попов и Калина Василева, диригент на Симфониета Шумен.

„С почит, радост и преклонение пред духа на нашия скъп дядо днес ние творим, живеем и вървим по нашия път, развиваме нашата музика като негови наследници. И сме щастливи, че тук на шуменска сцена ще съберем в сърцата си всичко – и радост, и тръпката, и любовта, и музиката, за да стане един прекрасен празник", каза Константин Владигеров.

Той и брат му Александър определиха творчеството на Панчо Владигеров, част от което ще прозвучи в утрешния концерт, като „висш професионализъм, с изключителни професионални качества и дух да претворява българското“. За тях изпълненията на негови произведения са „отговорност, предизвикателство и смелост да ги представят днес“.

Константин и Александър Владигерови са трето поколение инструменталисти. Братята сядат зад пианото като малки. У нас учат в Музикалната академия, която носи името на дядо им, а после и във Виена, където специализират джаз. За концерта в Шумен те обещаха много изненади.

Утре 18.30 часа е началният час на концерта с участието на солистите Христо Попов /пиано/, Константин Владигеров /пиано, кларинет/, Александър Владигеров / тромпет/, Стоян Янкулов – Стунджи /ударни инструменти/. Диригент е Калина Василева. Зрителите ще чуят Миниатюри „Шумен“ опус 29 на Панчо Владигеров, „Дългият път към дома“ - Константин Владигров, „Господско хоро“ из цикъла „Български песни и танци“ на Панчо Владигеров, опус 25, „Приказка“ из „Картини за пиано“ , опус 46, „Песен за шута“ из Сценична музика към „Дванайсета нощ“ по У. Шекспир, Концерт за пиано и оркестър № 3, си бемол минор, опус 31.

„Искаме на концерта да представим произведения на дядо ни, които са тясно свързани с Шумен, да  създадем един мост, да бръкнем в неговите мелодии и да ги изведем, чрез джаз музиката като покажем нещо ново на публиката“, казаха братята. Те обещаха още много изненади, както за музикантите, така и за публиката и заявиха, че всяка година на 13 март ще бъдат в Шумен.

ШУМ.БГ