Манчестър сити" обяви, че ще изплаща обезщетения за разкритите случаи със сексуално насилие над деца и предложи извиненията си към пострадалите и семействата им. Английският футболен шампион посочи, че има изготвен план, по който да се обезщетят пострадалите.

Жестът е свързан с разкритите провинения на бившия треньор от школата на клуба Бари Бенел. Той получи 30-годишна присъда за сексуално насилие над деца.

Преди месеци английският футбол беше разтърсен от разследвания за посегателства срещу деца. Случаите датират още от 60-те години на миналия век и засягат няколко клуба.

От "Сити" посочиха, че друг бивш треньор от школата - Джон Брум, също е обект на "сериозни обвинения за сексуално насилие". Брум, който е работил в академията от 1964 до 1971 г., е починал през 2010 г. Въпреки това и доказаните жертви на посегателства от негова страна също ще могат да получат обезщетения.

"Манчестър сити" не посочва детайли около финансовата стойност на компенсацията. Според Би Би Си клубът е готов да плати сума в размер на няколко милиона паунда.

Дневник