Покачващото се в последните няколко години напрежение в елита на мъжкия тенис достигна нова връхна точка в края на миналата седмица, когато падна главата на изпълнителния директор на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) Крис Кермоуд.

Проектирано от председателя на Съвета на играчите към АТП Новак Джокович и реализирано от малка група в този съвет, отстраняването на Кермоуд стана факт против волята на другите големи звезди като Роджър Федерер, Рафаел Надал и Стан Вавринка.

Британецът ще напусне в края на сезона, когато ще изтече вторият му тригодишен мандат. Отказът да бъде подновен неговият договор предизвика остри реакции и разногласия между главните действащи лица в един от най-комерсиалните и бързо развиващи се икономически спортове.

Мъжкият тенис се озова в ситуация на нужда от нов шеф - наред с нужда от колективна цел, план за действие и спокойствие - което ще се окаже много по-трудна за разрешаване задача, отколкото Джокович и неговите съюзници си си представяли.

"Разбира се, че тенисът се нуждае от промяна и нови идеи. Но когато разрушавате сграда, е най-добре да имате ясна представа какво ще стои на нейно място", заяви тенис експертът Кристофър Клари в анализа си за "Ню Йорк таймс".

Как се стигна до тук

Както винаги в основата на конфликта са тенисистите, които искат да максимизират своите приходи в една свръхконкурентна среда, и собствениците и ръководителите на турнири, които искат да поддържат по-ниско темпото на увеличаване на наградните фондове.

Големият проблем е, че и едната, и другата страна са част от една и съща раздирана от вътрешни спорове организация - АТП.

Бордът на директорите на АТП, от който зависят крайните решения, е съставен от седем души - трима представители на Съвета на играчите, трима на Съвета на турнирите и президента Кермоуд.

В случай на равенство при дадено гласуване Кермоуд има правото на решаващ вот. Нещо, което британецът предпочиташе да избягва, когато е възможно, за да не застраши подкрепата на едната или другата страна.

Това е изключително труден за запазване баланс дори при най-добрите обстоятелства. И Кермоуд - въпреки безспорния си принос за развитието на мъжкия тенис и подкрепата на най-влиятелните имена в спорта Федерер и Надал - го разбра в четвъртък.

За да запази поста си, президентът на АТП трябваше да получи най-малко по два гласа от представителите на тенисистите и представителите на турнирите. Последните гласуваха с пълно единодушие за подновяването на договора на британеца.

Това обаче се оказа недостатъчно, след като Кермоуд не получи нито един глас от тримата представители на Съвета на играчите - главния вицепрезидент на Tennis Channel Дейвид Еджис, бившия теннисист и настоящ коментатор в Tennis Channel Джъстин Гимелстоб и директора комуникации в Sportradar Алекс Инглот, брат на британския национал за купа "Дейвис" Доминик Инглот.

Защо се стигна до тук

Откакто Кермоуд застана начело на АТП през 2014 г., наградните фондове се увеличиха значително. В Индиън Уелс сумата нарасна до 9 милиона долара тази година. Тенисистите, които отпадат в първия кръг, ще вземат по 15 610 долара. Загуба в първия кръг на предстоящия "Уимбълдън" ще носи малко над 50 хиляди долара, което е ръст от 66% за шетгодишния период на управление на Кермоуд.

Той обаче е считан от някои играчи за "турнирен човек". Определение, което британецът винаги е отричал. Една от критиките му него е, че не осигурява на тенистите достатъчно пари от турнирите от Големия шлем (които са независими от АТП), и че темпото на увеличение на наградните фондове не отговаря на темпото, с което растат приходите на четирите големи надпревари.

Много често обаче Кермоуд е заемал страната на тенисистите. Холандецът Робин Хаасе, който е част от Съвета от играчите, обяви, че преди половин година членовете на Съвета на турнирите са искал да гласуват против удължаването на договора на шефа на АТП. Нещо, което по-късно беше отречено от последните.

Друго от обвиненията към Кермоуд, което натежа и най-много при решението за освобождаването му, е, че има голяма разлика между парите, които топ играчите, и парите, които печелят отпадащите в по-ранните кръгове на турнирите.

"Но мнението на Кермоуд е практично. Ако играчите не са достатъчно добри, за да могат да се състезават на това ниво, значи не трябва да имат големи претенции към парите, които се раздават на това ниво", коментира Кевин Мичъл от "Гардиън".

По думите на Джокович наличието на "конфликт на интереси" е другата причина, довела до решението. "Структурата е погрешна. Президентът трябва да бъде решаващ глас в много ситуации. В повечето случаи е налице конфликт на интереси, защото трябва да избира между двете (турнирите и играчите). Затова усещам, че това е нещо, с което трябва да се справим."

"Чувствам, че е време да направим промени, с които да защитим президента, да го освободим от това напрежение и, да се надяваме, да вкараме повече независимост в нещата", каза още носителят на 15 титли от Големия шлем.

Какво ядоса Федерер и Надал

Много от звездите в мъжки тенис, сред които Федерер и Надал, се оплакаха от липсата на комуникация. Те изразиха разочарование, че решението е взето без хората от Съвета на играчите да се допита до мнението им по въпроса.

Федерер заяви, че е искал да обсъди темата с Джокович, но не е получил отклил. "Преди гласуването на играчите опитах да говоря с Новак, но той не намери време за мен. Малко ми беше трудно да го разбера. Струваше ми се най-нормалното да поговорим", каза швейцарецът.

"За мен е важно да знам защо се е случило (решението за Кермоуд) и какво ще се случва сега. Искам да знам каква е била мотивацията зад това решение, какво Кермод не е направил. Не съм сигурен какъв е планът и това е нещото, което ме притеснява", допълни той.

Надал също изрази разочарование. "Никой не дойде при мен да ми обясни защо това се случва. Телефонът ми беше с мен, но никой не се обади или писа да ме попита какво мисля за това решение. Играчите, които са в съвета, представляват всички ни, а не само своето собствено мнение и е добре да попитат всички ни какво мислим. Не за всяко малко решение, но за големи решения, а според мен това е такова", каза испанецът.

Стан Вавринка заяви, че е "много, много разочарован" от решението. По думите му има много неща, които не са правилни и "някои хора в борда не трябва да бъдат там."Не съм в Съвета на играчите, не съм в борда на АТП, не знам всичко, което става, и затова не мога да говоря много по темата. Но това, което Крис направи за тениса, за всеки играч, за всеки фен, за всички, свързани с тениса, е невероятно", каза трикратният шампион в Големия шлем.

Големият проблем, който големите имена в тениса виждат в случая с Кермоуд, е липсата на ясна идея какво ще се прави след напускането му, както и фактът, че то ще се случи в момент, в който тенисът има нужда от стабилно управление.

Защо превратът беше ненужен

Една от основните причини е, че няма ясна идея кой трябва да замени Кермоуд. Гимелстоб е един от хората, които имат най-голямо желание и затова е бил сред главните инициатори на решението за освобождаването на настоящия шеф на АТП. Бившият американски тенисист обаче няма добър имидж и изглежда невъзможно да бъде подкрепен от Съвета на турнирите. Освен това е изправен пред обвинения в тежка телесна повреда по време на парти за Хелоуин в Лос Анджелис през октомври, което допълнително намалява шансовете му.

Сред споменаваните варианти е директорът на турнира в Синсинати Андре Силва, който преди време представляваше Григор Димитров. И той обаче не се радва на подкрепата на Съвета на турнирите.

Най-силният кандидат за поста изглежда изпълнителният директор на австралийската тенис федерация Крейг Тили, който беше движещата сила за развитието на Australian Open, както и един от отговорниците за създаването на отлично приетия демонстративен турнир купа "Лейвър".

Той обаче се радва на сериозно влияние в структурите, в които работи в момента, и се счита за малко вероятно да се насочи към АТП в настоящата конфликтна ситуация. Особено когато отношенията между Съвета на играчите и Съвета на турнирите са се влошили повече от всякога.

При този разрив, при тази структура на управление на АТП и при липсата на профсъюз на играчите е много вероятно да се стигне до избора на компромисен вариант. А това по-скоро ще върне ситуацията в изходно положение, отколкото да доведе до адресиране на проблемите, които опонентите на Кермоуд изтъкват. Освен това австралиецът би бил в същите "конфликти на интереси", за които Джокович упрекна настоящия президент.

Липсата на ясна посока е и това, за което изразиха най-големи притеснения Федерер и Надал. "Важно е да знаем накъде се насочва Турът - с кого и как. Има твърде много неизяснени въпроси. Може би в бъдеще ще бъдат изяснени и ще мога да съм по-спокоен, както и другите играчи, защото много от тях подкрепяха Кермоуд. Но трябва да решим накъде се насочваме, защото в момента наистина не мога да усетя пулса на посоката", каза швейцарецът.

Надал беше дори по-скептичен. "Вярвам в дългосрочните проекти. Не съм голям фен на толкова чест промени. Наистина мисля, че има много неща, които трябва да се свършат - да се подпише нов договор за финалите на АТП, задава се новият турнир АТП Къп. Когато правиш промени, преминаваш през един процес. Новият президент ще се нуждае от време, за да се запознае с всички неща и да създаде екип. Затова според мен смяната на президента ще спре процеса на подобрение в нашия спорт", каза той.

С решението за освобождаването на Кермоуд Съветът на играчите изпрати силно послание към собствениците и организаторите на турнири. Подобни политически игри обаче биха имали ефект само ако всички играчи са обединени. А настоящият случай, меко казано, не е такъв.

Дневник