Биле Аугуст планира в близко бъдеще да снима игрален филм за цар Борис III в София. Това сам обяви датският режисьор в речта си след получаването на наградaта на Международната федерация на филмовата преса ("ФИПРЕССИ Платиниум 90") в рамките на "София филм фест", преди прожекция на новия си филм "Щастливеца Пер" в кино "Люмиер".

Филмът за Борис III е вече със завършен сценарий и е една от трите нови продукции по които той работи в момента. Засега не са известни повече подробности.

По всяка вероятност Аугуст ще има интересен конкурент по темата. По време на гостуванията си в София през последните години, канадският режисьор от български произход Тед Кочев също изрази желание да направи филм за Борис III, който управлява България от 1918 до неочакваната си смърт през 1943 г. - динамичен за страната период, който включва и променливата позиция на държавата по въпроса с депортацията на евреи на фона във Втората световна война.

Биле Аугуст е роден през 1948 в Бреде. Той е един от най-известните и доказани скандинавски режисьори, а също така и един от най-продуктивните. Автор е на над 30 филма от дебюта си през 1978 г. насам, като голяма част от тях са адаптации по книги. Носител е на "Оскар", "Златна палма" и "Златен глобус" за "Пеле Завоевателя" (1987) и "Златна мечка" за "Госпожица Смила и нейното усещане за сняг" (1997). Сред известните му англоезични заглавия е екранизацията по "Клетниците" на Виктор Юго с Лиъм Нийсън и Джефри Ръш от 1998 г.

В подготвяния осем години "Щастливеца Пер" той извършва не само дисекция на религиозно и класово разделената Дания през XIX век, но, както намеква в интервюта, също така прави паралели с амбициите на младото поколение днес и нуждата постоянно да заявяваш себе си пред обществото, дори и това да не се случва по най-автентичния начин. Филмът е по класическата за датската литература книга на Хенрик Понтопидан, издадена в България от "Персей".

"Щастливеца Пер" ще има само още прожекция на "София филм фест" - на 24 март от 19:30 ч. "Пеле Завоевателят" ще бъде прожектиран на 23 март в "Одеон" от 16 ч., а друго основно заглавие във филмографията на Аугуст, "Безмълвно сърце", на 22 март от 18:30 ч. Всички прожекции са в "Одеон".

Днес от 12 ч. Биле Аугуст ще отговаря на въпроси на почитатели и ще дава автографи във фестивален център "В парка", над кино "Люмиер".

Дневник