Днес на 13 март Шумен поставя началото на редица прояви под мотото "Шумен и Владигеров", посветени на 120-годишнината от рождението на нашия велик композитор Панчо Владигеров. Направил първите си музикални стъпки в Шумен той оставя своя отпечатък и достойно присъствие в историята на града и културата на Шумен и България.

“През целия мой творчески път аз съм се чувствал неразривно свързан с моя роден край, откъдето неизменно от началото на моето творчество черпя вдъхновение и това вдъхновение аз го наричам шуменско, което значи , че е и българско”, казва великия композитор в едно свое интервю.

През днешния ден шуменци и гости на града могат да посетят музейния комплекс „Панчо Владигеров“, който отваря врати със свободен вход в 11.00 часа. Посетителите ще имат възможността да разгледат експозицията, която е разположена в дома на Павла Вайсман Жекова, първата учителка по пиано на шестгодишния Панчо. В нея те ще видят запазени в оригиналния си вид - стаята с рояла, където бъдещият голям композитор е въведен във вълшебния свят на музиката и спалнята - работен кабинет на втория етаж, където по-късно той ще сътвори едни от най-хубавите си произведения – операта „Цар Калоян”, балета „Легенда за езерото”, Трети и Четвърти концерт за пиано и оркестър, Седем симфонични български танца и много други. И още ценни оригинали, лични вещи, фотоси, факсимилета и оригинални програми и покани от концерти, някои от които съвместни с брата му близнак, цигуларя Любен Владигеров,  разказа уредникът Жана Томова.

Тя допълни, че по време на отворените врати в музейния комплекс ще има и концерт - матине, който е адресиран към най-малките слушатели от детските градини. Той е подготвен от малките музиканти, възпитаници на Жанета Кацарова, Гергана Петрова, Виктория Стефанова, Ралица Крумова и Станимир Станимиров и ще се проведе в камерната зала. Пак там в музейния комплекс от днес се открива двудневна Национална кръгла маса „Творческото наследство на Владигеров“ с участието на студенти и докторанти от цялата страна, организирана от ШУ „Епископ Константин Преславски“. 

Преди концерта тази вечер в 18.00 часа във фоайето на ДКТ „Васил Друмев“ Шуменският архив открива изложба, свързана с делото на Панчо Владигеров.  Сред интересните оригинални фотоси и документи са  родословното дърво на Владигерови, снимки на Панайот и Василка Владигерови – родители на Харалан Владигеров – баща на Панчо и Любен Владигерови, на Елиза Пастернак и Харалан Владигеров с малките Панчо и Любен и др. Те са от личния архив на Марко Хаджиев, енциклопедична личност, по професия агроном, извършил огромна събирателска работа. В изложбата могат да се видят и документи свързани с Павла Жекова – първа учителка на Панчо Владигеров по пиано, запазени са нейни спомени за първите стъпки на Владигеров, някои по-ранни издания на негови произведения, сред които и рапсодия „Вардар”, както и снимки, сред които се открояват една по-ранна снимка на Павла Жекова и дъщеря и – Екатерина Жекова – по-късно съпруга на Панчо Владигеров. В негово писмо от 1954 г. Владигеров говори за Шумен като за „родния ми град”, въпреки, че великия композитор, музикант и педагог е роден в Цюрих, разказа Антония Панева, началник на архива. Място в изложбата намират още снимки от честване на 75-годишнината на Владигеров и връчването на значката „Почетен гражданин на Шумен”, както и снимки от различни периоди на неговия жизнен и творчески път, документи и афиши, програми, списък на участници и първенци в Първия международен конкурс  за пианисти „Панчо Владигеров“, както и архивни материали от конференция, посветена на живота и творчеството на големия наш композитор.

В 18.30 ч. ще започне концерта на шуменската Симфониета с участието на солисти – Христо Попов /пиано/, Константин Владигеров /пиано, кларинет/, Александър Владигеров / тромпет/, Стоян Янкулов – Стунджи /ударни инструменти/.

ШУМ.БГ