Ученици от настоящия 11 б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“ са главните герои във филм по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Днес в зала 9 на съдебната палата Окръжен съд – Шумен бе представен 78 минутния филм-симулативен процес „Съдебен процес – Грабеж и разпространение на наркотици в двора на училището“.

Събитието бе открито от Председателя на Окръжния съд София Радославова, която сподели пред присъстващите за участието на съда в Образователната програма през годините от 2014 г. до днес.

Учениците, които работиха в предходната учебна година над 100 часа по презентираните продукти и участват в Образователната програма за трета поред учебна година, бяха специални гости на Съда. В края на импровизираното тържество те получиха диск с филма и награди, връчени им лично от председателя на съда София Радославова. Грамота за дългогодишно и ползотворно сътрудничество получи и училището, в лицето на директора Валентина Тодорова.

Представянето на филма уважиха окръжният прокурор Маргарита Георгиева, административните ръководители на Районен съд – Шумен и Районна прокуратура-Шумен, омбудсманът на община Шумен Иван Капралов, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, председателят на адвокатския съвет в Шумен адвокат Галина Бонева, директорите на училищата-партньори на съда по Образователната програма, съдии и служители от Окръжния съд.

На събитието стана ясно още, че Шуменският университет ще е следващото учебно заведение-партньор на Окръжен съд – Шумен в Образователната програма, а като гостт-лектори в програмата на Съда ще се включат и адвокати от Адвокатската колегия в града. Съдействие и съвместни проекти се готвят и в партньорство с омбудсмана на града, а през вторият учебен срок вече и като лектори в програмата ще се включат учениците от 11б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“.

По време на тържеството за изключителен граждански принос в укрепването на публичния образ на Окръжен съд – Шумен бяха отличени Ася Йорданова от ОД на МВР – Шумен и оператора Николай Николов.

Припомняме, че Съдът участва в тази образователна програма от самото й стартиране през 2014 г. като целта е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

ШУМ.БГ