Бившият шеф на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт бе осъден на шест години затвор по две обвинения в конспирация, повдигнати от специалния прокурор Робърт Мюлър. Той ще излежи на практика малко над три, тъй като първите тридесет месеца от присъдата му ще се броят успоредно с излежаването на наказание за други престъпления.

"Съжалявам за това, което направих, и за всичките си дейности, които ни доведоха дотук", каза Манафорт пред съдия Ейми Бърман Джаксън. "Този случай вече ми отне всичко - собствеността, парите, застраховката живот, фондовете за децата и внуците ми и още."

Миналата седмица той бе осъден в Александрия, щата Вирджиния, на 47 месеца затвор по друг казус и първите 30 от сегашната присъда ще се броят едновременно с предишната, която бе решена във Вашингтон. Вирджинската присъда беше изненадващо кратко наказание на фона на максималното наказание от над 20 години, което застрашаваше Манафорт. Той се призна за виновен, след като миналата година съдебно жури го осъди по осем обвинения, включително укриване на милиони долари от данъчните, които той спечелил от работата си в Украйна, където консултирал украински политици, пояснява "Асошиейтед прес". Съдията по делото Ти Си Елис постанови Манафорт да плати глоба от 50 000 долара и да върне 24 милиона долара, допълва агенция "Ройтерс".

Дневник