Владимир Илиев пренаписа историята на българския мъжки биатлон. 31-годишният състезател от Троян спечели сребърен медал от световното първенство в Йостерсунд.

Българският биатлонист изненада всички фаворити, след като свали 19 от 20-те мишени на стрелбището, направи отлично ски бягане и завърши втори в най-дългата дистанция в биатлона - 20 километра индивидуално.

Илиев е първият български представител при мъжете, който печели отличие от шампионат на планетата. Досега най-доброто постижение беше шестото място на Красимир Анев от предишното световно - в Хохфилцен през 2017 г.

Илиев изравни и най-доброто постижение за България от световни първенства - сребърния медал на Цветана Кръстева в спринта на 7.5 километра през 1989 г.

Другите три български отличия от шампионати на планетата са бронзови в индивидуалното на 15 километра - два на Екатерина Дафовска (1995 и 1997 г.) и един на Ива Шкодрева (1991 г.).

Илиев събра сили да направи на най-силното състезание в кариерата си след две тежки години. Той влезе с големи очаквания в олимпийската година след историческата първа европейска титла, но не успя да изпълни целта си за добро класиране в Пьонгчанг.

През лятото Илиев лекуваше ишиас, а след това в хода на сезона имаше сериозни проблеми със стрелбата, особено от положение легнал, където успеваемостта му спадна до 67%. Най-добрият му резултат преди световното беше 25-ото място в преследването в Антхолц.

Илиев обаче успя да реализира своя потенциал след изумително представяне в Йостерсунд.

Той допусна една грешка при втората си стрелба и финишира на 1:08.7 мин. зад новия световен шампион в дисциплината - Арнд Пайфер от Германия, който свали всичките 20 мишени. Българският биатлонист се пребори за второто място с носителя на осем медала от световни първенства Тарей Бьо. Норвежецът финишира трети на 1:09.1 мин. от победителя.

Страхотното българско представяне в днешното състезание беше допълнено от 21-ото място на Димитър Герджиков. Той също завърши с една грешка в стрелбата и завърши на 3:42.1 мин. от Пайфер.

Дневник