Британският парламент отхвърли възможността и за Брекзит без сделка във второто от три поредни гласувания, които трябва да решат какво ще се случи с планираното от почти три години напускане на Европейския съюз.
Утре депутатите ще гласуват за забавянето на Брекзит чрез удължаване на чл. 50 от Лисабонския договор – правния механизъм, чрез който Великобритания излиза от ЕС.


Съюзът заяви, че ще се нуждае от "надеждна обосновка", преди да се съгласи с това.

Вчера лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че Мей трябва да свика извънредни избори. Той настоя вариантът без сделка да бъде изключен, но не спомена ангажимента на партията му да подкрепи нов референдум.

Какво казва ЕС

Европейският съюз е готов да обсъди отлагане на датата за Брекзит, ако Великобритания внесе мотивирано искане за това, каза по-рано днес говорителят на Еврокомисията Мина Андреева, цитирана от "Франс прес". Евентуално отлагане ще бъде преценявано в зависимост от аргументите на Лондон и на поискания срок за него, добави говорителят. Тя напомни, че решение по този въпрос трябва да бъде взето единодушно от останалите 27 страни в ЕС. ЕК и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчертаха, че трябва да се засили подготовката за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, "за да сме готови за такъв сценарий", посочва "Асошиейтед прес".

"Удължаване на преговорите – за какво", попита главният преговарящ Мишел Барние по време на реч в Европейския парламент днес. "Приключи се", допълни той. Барние подчерта, че каквото и да се случи, споразумението за напускането, което ЕС договори с премиера Тереза Мей, ще остане единствената възможна сделка.

Той отхвърли възможността ЕС да предложи нови гаранции по спорния предпазен механизъм за ирландската граница, освен тези, които даде на Мей в понеделник, преди снощи британският парламент да отхвърли сделката (повече за тези отстъпки четете тук). "Ако Великобритания все още иска да напусне ЕС по подреден начин, този договор е и ще остане единственият възможен договор", допълни Барние.
Според Ги Верхофстад, координатор на Европейския парламент за Брекзит, ЕС трябва да отхвърли евентуална молба на Великобритания за удължаване на срока за излизането, освен ако британските депутати не се обединят около ясна цел, която да искат да постигнат. Според него удължаването на Брекзит след изборите за европарламент на 23-26 май би позволило на поддръжниците на Брекзит да завладеят европейския дебат.

 

Дневник