С вдъхновена игра и много силно второ полувреме "Ливърпул" пречупи "Байерн" (Мюнхен) и се класира на четвъртфинал в Шампионската лига. Мърсисайдци стигнаха до победа с 3:1 в Мюнхен, като бяха по-ефективният тим в срещата. В битката на петкратните европейски шампиони червените бяха по-добри.

След нулевото равенство преди три седмици на "Анфийлд" двата тима влязоха с равни шансове в реванша, но англичаните бяха на висота. Садио Мане се разписа два пъти, а Върджил Ван Дайк се отчете с един гол. Попадението за "Байерн" беше автогол на Жоел Матип.

Съставът воден от Юрген Клоп беше надигран преди почивката, но през втората част не остави съмнение в превъзходството си. Тимът стига до четвъртфиналите за втора поредна година, след като през миналия сезон игра финал.

Във фазата на осемте най-добри ще играят всички четири английски тима. За пръв път от точно 10 години, сезон 2008-09 ще има четири английски тима сред осемте най-добри в турнира. За сметка на това Германия няма да има представител на четвъртфиналите.

За 90 минути "Байерн" отправи само един точен удар, като дойде през второто полувреме. Макар да владееха топката в близо 60% от времето, баварците не бяха ефективни. "Ливърпул" отправи девет изстрела в срещата, но шест от тях бяха точни.

"Байерн" показа стремеж да пресира гостите от Англия още в половината им и да печели топката максимално близо до вратата на Алисон. Футболистите на Нико Ковач няколко пъти поставиха мърсисайдци под напрежение при изнасянето на топката.

Първият шанс пред баварците се откри в осмата минута, когато топката беше изгубена пред наказателното поле, но ударът на Тиаго Алкантара мина над вратата.

Гостите от "Ливърпул" успяваха да минат центъра в епизодични моменти, като халфовете на английския тим не успяваха да вземат предимство срещу съперниците си. Положението на мърсисайдци стана още по-трудно в 13-ата минута, когато капитанът Джордан Хендерсън получи контузия в глезена и напусна. На неговото място се появи Фабиньо.

Преди това "Байерн" поиска дузпа, след като Левандовски падна в наказателното поле след сблъсък с Ван Дайк, но реферът Даниеле Орсато не видя нищо нередно.

Постепенно след 20-ата минута "Ливърпул" успя да изравни играта. Футболистите на Клоп изтласкаха съперника си далеч от своята врата и го принудиха да води играта предимно в средата на терена, окраничавайки фланговете. Там мърсисайдци бяха добре групирани и успяваха да крадат топката.

Без да доминират в предни позиции гостите стигнаха до много ценен гол в 26-ата минута, дело на Садио Мане. Сенегалецът овладя дълго подаване на Ван Дайк, зад гърба на защитата на "Байерн". Нойер излезе неразчетено да пресреща нападателя, но беше финтиран елементарно, с което Мане си отвори пространство за истрел.

Нападателят с №10 на "Ливърпул" стреля технично с левия крак и прати топката в опразнената мрежа - 0:1.

Сенегалецът вкара своя шести гол в гостуване в европейските турнири, с което се изравни с клубната легенда Стивън Джерард.

Попадението на Мане даде самочувствие на "Ливърпул" и гостите от Англия заиграха по-добре. Салах започна да играе повече с топката и да опитва традиционните си пробиви. В предни позиции англичаните разчитаха на бърза смяна на местата и действаха на скорост.

Точно това се случи в 35-ата минута, когато левият бек Андрю Робъртсън изскочи на добра позиция, но ударът му беше блокиран от Мануел Нойер.

След като гостите не се възползваха от добрия си шанс, това направи "Байерн" четири минути по-късно. Баварците успяха да изравнят, след като Жоел Матип си вкара автогол.

Гнабри се измъкна по десния фланг при хубаво подаване на Никлас Зюле и центрира към Левандовски, а в опита си да изчисти Матип реализира в собствената си мрежа. По този начин централният бранител стана четвъртият играч на "Ливърпул", който си вкарва автогол в Шампионската лига след Сами Хюпия, Йон Арне Рийзе и Джеймс Милнър.

До края на първата част "Байерн" игра по-добре, като стигна до един удар на Алаба от фаул, а след това голова ситуация се откри и пред Левандовски. Полякът обаче беше в засада.

След почивката "Байерн" не играеше със същата енергия, както и през първото полувреме. Домакините владееха топката, но без да притискат съперника си толкова яростно, което отвори много шансове за "Ливърпул" за контраатаки.

Левандовски продължи да бъде изолиран в предни позиции, като беше търсене само с центрирания или дълги подавания, но нито веднъж не успя да се измъкне от опеката на Върджил Ван Дайк. Появата на Кингсли Коман също не свърши работа.

В 69-ата минута добрата игра на "Ливърпул" след почивката се увенча с успех, след като мърсисайдци вкараха втори гол. Ван Дайк се разписа с глава след центриране от корнер на Милнър.

Централният бранител атакува топката на скорост и надскочи Хави Мартинес и Хумелс, като с изстрела си не остави шансове на Нойер.

Нико Ковач нямаше толкова опции за смени, като пусна Леон Горецка и Ренато Санчес вместо Мартинес и Хамес Родригес. И двамата обаче не се включиха добре, като "Байерн" разчиташе само на пробиви по крилата чрез Гнабри и Коман.

Вместо това повече шансове имаха гостите, които пропуснаха добри възможности чрез Салах. Все пак "Ливърпул" се възползва от разредените пространства в защита и вкара трети гол, който гарантира класирането им напред. Автор на попадението отново стана Мане, който се разписа с глава след центриране на Салах.

Сенегалецът изскочи зад гърба на Хумелс и се разписа за втори път в срещата.

 Дневник