"Барселона" е сред осемте най-добри отбора в Шампионската лига за 11-а поредна година, след като отново стигна четвъртфиналите в турнира. Каталунците разгромиха "Лион" с 5:1 на своя "Камп ноу", след като в първата среща завършиха 0:0.

Лионел Меси поведе своя тим, като се разписа два пъти и асистира за други две попадения. По веднъж се разписаха Филипе Коутиньо, Жерар Пике и Усман Дембеле.

"Барселона" неизменно играе на четвъртфинал от сезон 2007-08. В последните три сезона обаче каталунците отпадат именно на тази фаза в надпреварата. Петкратните шампиони не са печелили от 2015 г.
На "Камп ноу" каталунците започнаха вдъхновено срещу френския си съперник, като от първата минута притиснаха гостите. Не бяха изминали и две минути, когато домакините можеха да открият, но последният пас в наказателното поле беше неточен.

След това се стигна до удар на Лионел Меси от границата на наказателното поле, но Антони Лопес внимаваше и изби.

Натискът на каталунците продължи и в 18-ата минута те получиха дузпа. Джейсън Денайер не успя да играе с топката при опит за шпагат и повали Луис Суарес, който само и това чакаше при контакта с бранителя.

Реферът Симон Марчиняк прецени, че има дузпа, а допиването до видеоасистентите не доведе до промяна в решението. От бялата точка Меси стреля технично в стил "Паненка" и откри резултата.

Аржентинецът вкара 61-ия си гол на "Камп ноу" в 61 мача, които е играл на този стадион. Освен това Меси стигна до кота 35 гола от началото на сезона. Звездата на "Барселона" го прави в 11-и пореден сезон.

След попадението се стигна до удар в главата на вратаря на "Лион" Антони Лопес от Филипе Коутиньо. Това стана при ситуацията, в която бразилецът излезе сам срещу вратаря и дори отправи удар.

В 31-ата минута Коутиньо се разписа при втория шанс, който му се откри. Голът изработи Суарес, който му подаде на празна врата, правейки задачата на съотборника си лесна.

До края на първата част Лопес беше сменен, за да не се рискува здравето му."Лион" стигна до две опасности пред Марк-Андре тер Стеген. Първо удар на Муса Дембеле се отби в Клеман Ленгле и профуча встрани. След това възможност имаше и Набил Фекир, но той стреля неточно.

След почивката надеждите на французите се върнаха в 58-ата минута, когато Тусар се разписа. По този начин "Лион" беше само на един гол от това да поднесе изненадата. В крайна сметка в заключителните 12 минути "Барселона" се развихри и вкара нови три гола.

В 78-ата минута Меси се разписа за втори път, а три минути по-късно при бърза контраатака намери по перфектен начин Пике, за да може централният бранител също да вкара.

Крайният резултат 5:1 оформи резервата Усман Дембеле след нова асистенция на Меси.

Дневник