Зрелище, обрати и драма донесоха осминафиналите в Шампионската лига през тази година, като в 16-те срещи от първия кръг на елиминациите бяха отбелязани 52 гола (средно по 3.25 гола на мач). До четвъртфиналите през този сезон стигнаха "Манчестър юнайтед", "Ювентус", "Барселона", "Манчестър сити", "Ливърпул", "Тотнъм", "Порто" и "Аякс".

Първата фаза на директните елиминации беше белязана от шокиращото отпадане на шампиона от последните три години "Реал" (Мадрид). Испанският тим беше разгромен на "Сантяго Бернабеу" от "Аякс", с което беше сложен край на доминацията му в европейският футбол.

След отпадането на "Реал" тазгодишното издание на турнира можеше да стане едва второто в последните 13 години, в което финалистите от предишния сезон не участват на четвъртфиналите. За последно това се случи през 2006-07, когато "Барселона" и "Арсенал" отпаднаха на осминафинал.

За сметка на това за пети път в последните девет сезона един от финалистите от предходната година не успява да стигне до четвъртфиналите, след като преди това е спорил за титлата. Това се случи с "Байерн" (2010-11), "Манчестър юнайтед" (2011-12), "Челси" (2012-13), "Ювентус" (2015-16) и сега с "Реал".

Друг от тимовете, преварително сочени за фаворити ПСЖ също напусна надпреварата рано. За трета поредна година парижани не успяха да прескочат осминафинала, като допуснаха обрат във втората среща с "Манчестър юнайтед", за да отпаднат заради повече голове на "червените дяволи" на чужд терен.

Другият зрелищен обрат беше в двойката "Ювентус" и "Атлетико" (Мадрид), където "бианконерите" заличиха пасив от два гола от първия двубой, вдъхновени от хеттрик на Кристиано Роналдо.

В най-чаканият осминафинал "Ливърпул" надхитри "Байерн" (Мюнхен) в битката на петкратните победители в турнира. В останалите двойки без ясно изразен фаворит "Тотнъм" отстрани "Борусия" (Дортмунд), а "Порто" изхвърли "Рома".

Най-неравностойният осминафинал беше между "Манчестър сити" и "Шалке", като "гражданите" продължиха напред с общ резултат 10:2.

Четири от тимовете, които са на четвъртфинал, бяха на тази фаза и преди година - "Ливърпул", "Сити", "Барселона" и "Ювентус". Гледайки сезон 2016-17, тогава сред осемте най-добри от сегашните четвъртфиналисти бяха само "Барселона" и "Ювентус". Именно каталунците са тимът, който неизменно стига до тази фаза в последните 11 години.


Участието на четири английски тима на четвъртфиналите е първо от сезон 2008-09. Тогава до тази фаза достигнаха "Ливърпул", "Челси", "Арсенал" и "Манчестър юнайтед". В полуфиналите имаше три английски тима - сините, "артилеристите" и "червените дяволи".

Липсата на германски тим от осемте най-добри пък се случва за пръв път от осем години.

Жребият за четвъртфиналите в Шампионската лига, както и за полуфиналните потоци ще бъде теглен в петък 15 март в централат на УЕФА в Нион. Първите четвъртфинални срещи ще се играят на 9 и 10 април, а реваншите на 16 и 17 април.

Дневник