Светът на Формула 1 беше шокиран, след като беше обявено, че техническият делегат на Международната автомобилна федерация (ФИА) Чарли Уайтинг е починал в ранните часове на 14 март. Това се случва само ден преди назалото на новия сезон във Формула 1. Уайтинг беше в Мелбърн за Гран при на Австралия.

Като причина за смъртта на 66-годишния британец се споменава белодробна емболия.

Уайтинг е дългогодишен служител на ФИА, след като преди това беше част от отбора на Бърни Екълстоун във Формула 1 "Брабъм". От 1988 г. той стана технически делегат на ФИА, а от 1997 г. беше назначен и като рейс директор на Формула 1.

Британецът даваше старта на състезанията и освен това ръководеше екипа от комисари по време на уикенда, които налагат наказанията. Освен това Уайтинг беше отговорен за влизането на нови писти в календара, като ръководител на един от най-важните екипи във Формула 1. Британецът провеждаше и техническия брифинг на пилотите в състезателните уикенди.

Именно по негово настояване във Формула 1 беше въведена системата за сигурност "ореол" (halo), която влезе през 2018 г. и защитава главите на пилотите.

"Познавам Чарли, откакто съм в моторспорта. Заедно бяхме механици, работихме един до друг и станахме приятели. Съкрушен съм, защото това е загуба за мен и за всички във Формула 1", каза един от директорите на Формула 1 и "Либърти медия" Рос Браун.

Президентът на ФИА Жан Тод описа Уайтинг, като "страхотен посланик на Формула 1 и една от най-важните фигури в спорта".

Дневник