За честни избори, прилагане на върховенството на закона и обучения на членове на секционните избирателни комисии се обявиха повечето кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). В продължение на четири часа днес двадесетте кандидати бяха изслушани в правната комисия в парламента.

Другата седмица Народното събрание ще избере председател, зам.-председател и секретар на ЦИК. Останалите членове ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, представени в Европейския парламент (още за кандидатите четете тук).

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева е кандидатът на ГЕРБ за председател на ЦИК. Тя бе един от шестте конституционни съдии, които решиха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат в парламента, след като подаде оставката си като шеф на ДАНС.

"За мен върховенството на закона е над всичко и това е принцип, от който бих се ръководила. Вторият е принципът на приемственост, тъй като много е направено от сега действащата комисия. Дълбоко вярвам в принципа на обучение и в това, че комисиите не трябва да зависят от политическите партии", каза Стоева. Тя се обяви още за анализ на невалидните бюлетини, който може да намали броя им.

Единственият кандидат за зам.-председател на ЦИК е Таня Йосифова, която е предложена от "Обединените патриоти". Тя обяви, че ще работи за провеждане на честни и прозрачни избори. Йосифова е доцент по гражданско право и не е била член на комисията досега.

Единственият кандидат за секретар на избирателната комисия е сегашният титуляр Севинч Соколова, която отново е предложена от ДПС. Тя обяви, че ЦИК трябва да гарантира правото на всеки гражданин на глас, който правилно да бъде отчетен.

Кандидатът на ГЕРБ Георги Баханов, който е част от сега действащата комисия, се обяви за обучения на членовете на секционните избирателни комисии. Друг кандидат на ГЕРБ е настоящият член на ЦИК Йорданка Ганчева, която обяви комисията за най-прозрачния орган. Третият кандидат на ГЕРБ Мария Бойкинова също е част от състава на комисията. Тя обяви, че машинното гласуване трябва да се въвежда едновременно във всички райони.

Кандидат на ГЕРБ е Александър Андреев, който е говорител на сегашната комисия от квотата на "Коалиция за България". Според него най-голямото предизвикателство пред ЦИК е да проведе честни и демократични избори. Другият кандидат на ГЕРБ Мирослав Джеров се обяви за приемственост и спазване на закона. Кандидатурата му бе представена като реверанс към Съюза на репресираните от комунизма. Последният кандидат на ГЕРБ, чиято номинация е предложена от неправителствения сектор - Димитър Димитров, е бил член на четири различни състава на избирателната комисия. Според него секциите за провеждане на машинно гласуване трябва да бъдат избрани чрез структурирана извадка. Попитан, каза, че ще работи за регистър на избирателите.

Кандидатът на БСП Силва Дюкенджиева, която е била член на секционна избирателна комисия и наблюдател на изборите, се обяви за прозрачност при работата. Другият кандидат на БСП Николай Николов, който бе кандидат за шеф на антикорупционната комисия, каза, че членовете на комисията трябва да работят в екип за ефикасност на действията. Третият кандидат на БСП Силвия Стойчева, която е политолог и е била депутат в 40-ия парламент, обяви, че ако всички участници в изборния процес прилагат принципа на върховенство на закона, ще има демократичност и честност.

Кандидатът на БСП Емил Войнов, който е участвал на различни нива в организацията и провеждането на изборния процес, обяви, че ще работи за обучение на членове на районните и секционните избирателни комисии по методика, която е създал. Той каза още, че ЦИК незабавно трябва да обяви обществена поръчка за осигуряване на машинно гласуване. Досегашният член на избирателната комисия от БСП Таня Цанева поиска създаване на обучителен център към комисията. Другият кандидат на БСП Цветанка Георгиева се обяви за честни избори.

Кандидат на ДПС е досегашният член на комисията Ерхан Чаушев. Той обяви, че ще работи за въвеждането на машинно гласуване, логистиката по което по думите му би било предизвикателство и от гледна точка на сертификация, и от гледна точка на складова база.

Кандидат на "Обединени патриоти" е Бойчо Арнаудов, които се обяви за честни избори и противодействие на фалшивите новини. Кандидатът на "Воля" Кристина Стефанова поиска сътрудничество между институциите за провеждане на честни избори. И Арнаудов, и Стефанова са членове на ЦИК в момента.

Според кандидата на Реформаторския блок Ивайло Ивков предстоящите избори ще са трудни заради нови предизвикателства като въвеждането на машинно гласуване и киберсигурността. Предложената от "България без цензура" Катя Иванова каза, че ще работи за предложения за подобряване на законодателството за провеждане на референдуми.

Дневник