След 112 мача и 327 гола само осем отбора останаха в битката за най-престижния трофей в клубния футбол - Шампионската лига. Днес от 13.00 часа в Нион ще бъде изтеглен жребият за четвъртфиналите, който може да оформи няколко изключително вълнуващи битки.

За пръв път от десетилетие до финалната осмица достигнаха четири английски представителя - "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед", "Ливърпул" и "Тотнъм". Компания им правят традиционните претенденти за отличието през последните години - "Барселона" и "Ювентус", а свежият полъх идва от "Аякс" и "Порто".

От четвъртфиналите натам отпада ограничението, че два отбора от една футболна асоциация или една група не могат да се паднат един срещу друг. Освен това за разлика от предишни години през този сезон ще бъдат определени целите потоци до края на турнира, а няма да има отделен жребий за полуфиналите.

Първите четвъртфинални срещи ще се играят на 9 и 10 април, а реваншите на 16 и 17 април. Полуфиналите ще са на 30 април, 1 май, 7 май и 8 май, а финалът на стадион "Уанда метрополитано" в Мадрид - на 1 юни.

За пръв път от 13 години до финалната осмица не достигна нито един германски отбор.

И трите участника в директните елиминации - "Байерн", "Шалке" и "Борусия" (Дортмунд), отпаднаха от английски отбори - "Ливърпул", "Манчестър сити" и "Тотнъм".

Висшата лига ще бъде с четири представителя в четвъртфиналите за пръв път от сезон 2008-09. Тогава до тази фаза достигнаха "Челси", "Арсенал", "Манчестър юнайтед" и "Ливърпул". Първите три се класираха за полуфиналите, но трофеят в крайна сметка беше спечелен от "Барселона".

Каталунците ще участват за рекорден 12-и пореден път в четвъртфиналите на Шампионската лига. След като в първите седем от тази серия неизменно продължаваха напред, испанският тим отпадна на тази фаза в четири от последните пет години, включително в предишните три сезона.

"Манчестър юнайтед" се завръща сред осемте най-добри за пръв път след края на ерата "Алекс Фъргюсън. Последното участие на "червените дяволи" в четвъртфиналите беше през 2014 г., когато отпаднаха от "Байерн" (Мюнхен).

"Тотнъм" стигна четвъртфиналите за пръв път от 2011 г. и едва за втори в съвременната история на турнира. "Аякс", който по впечатляващ начин детронира хегемона "Реал" (Мадрид), се завръща във финалната осмица след 16-годишно отсъствие.

Днес ще бъде изтеглен и жребият за Лига Европа. Той започва в 14.00 часа, а до финалната осмица достигнаха "Арсенал", "Челси", "Валенсия", "Виляреал", "Наполи", "Бенфика", "Айнтрахт" (Франкфурт) и "Славия" (Прага).

Четвъртфиналистите в Шампионската лига в последните десет години

2017-18: "Реал", "Рома", "Ливърпул", "Байерн", "Барселона", "Севиля", "Ювентус", "Манчестър сити"
2016-17: "Атлетико", "Реал", "Ювентус", "Монако", "Борусия" (Дортмунд), "Байерн", "Барселона", "Лестър"
2015-16: "Реал", "Атлетико", "Байерн", "Манчестър сити", "Барселона", "Волфсбург", "Бенфика", ПСЖ
2014-15: "Байерн", "Реал", "Ювентус", "Барселона", "Атлетико", ПСЖ, "Порто", "Монако"
2013-14: "Реал", "Атлетико", "Байерн", "Челси", "Барселона", "Борусия" (Дортмунд), ПСЖ, "Манчестър юнайтед"
2012-13: "Барселона", "Реал", "Байерн", "Борусия" (Дортмунд), "Ювентус", ПСЖ, "Малага", "Галатасарай"
2011-12: "Байерн", "Реал", "Барселона", "Челси", "Милан", "Апоел", "Олимпик" (Марсилия), "Бенфика"
2010-11: "Реал", "Барселона", "Манчестър юнайтед", "Шалке", "Тотнъм", "Челси", "Шахтьор", "Интер"
2009-10: "Байерн", "Лион", "Интер", "Барселона", "Бордо", "Манчестър юнайтед", "Арсенал", ЦСКА (Москва)
2008-09: "Манчестър юнайтед", "Арсенал", "Челси", "Барселона", "Виляреал", "Порто", "Ливърпул", "Байерн"

Дневник