Абу Даби намали таксите, свързнаи с туризъм, за да подпомогне този свой отслабен сектор и да привлече повече посетители, с което богатото на петрол емирство се опитва да разнообрази икономиката си, пише "Ройтерс".

Департаментът по култура и туризъм обяви преди няколко дни, че е намалил таксите за туризъм от 6 на 3,5 процента, общинските такси от 4 на 2 процента и таксите за общинските хотелски стаи от 15 на 10 дирхама за нощувка.

Столицата на Обединените арабски емирства инвестира милиарди долари в индустрията, инфраструктурата и туризма, за да отдалечи икономиката си от петрола.

Абу Даби е домакин на Гран При от Абу Даби на Формула 1, на новоткрития Лувър в Абу Даби, тематичния закрит увеселителен парк на "Уорнър Брос" и на още няколко други големи атракции.

В момента се строят и още два големи музея - "Гугенхайм", проектиран от Франк Гери и Националния музей Зайед, проектиран от Норман Фостър.

Миналата година съседният Дубай посрещна рекордните 15,9 млн. туристи. За сравнение в Абу Даби през 2018 г. нощувки в хотелите са направили 10 млн. посетители.

Ходът за намаляне на таксите идва вследствие на проучване сред хотелите в Абу Даби, направено от департамента по култура и туризъм.

"Туристическият сектор е ключова алтернатива на петрола", коментира Саиф Саид Гобаш, заместник секретар в департамента. Той допълва, че има нужда този сектор да бъде подкрепен, тъй като изпитва затруднения и така ще да му бъде дадена възможност да добави своя принос към бъдещи цели.

Финансовото отражение от намалянето на таксите ще се изразява в 1 млрд. дирхама през следващите три години, казва той.

В този период департаментът планира да похарчи и допълнителни 500 млн. дирхама за маркетинг на емирството и привличане на туристи, което е част от правителствената програма за развитие, наречена Ghadan 21.

Дневник