Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши вчера Европейския съюз с тежки последици в икономически план, ако не преговаря със Съединените щати по търговско споразумение, предаде Франс прес.

"Ако не ни говорят, ще вземем мерки, които ще бъдат икономически тежки. Ще наложим мита за много стоки, влизащи в САЩ", изтъкна президентът републиканец. "Европейският съюз се отнася с нас по много, много несправедлив начин", допълни той. "Ще преговарят. В противен случай ще вземем мерки, които ще бъдат добри за САЩ", отбеляза Тръмп.

Европейските депутати вчера отхвърлиха предложение за започване на търговски преговори по ограничено споразумение със САЩ, припомня АФП.

Във вторник постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър предупреди, че САЩ не могат да сключат търговско споразумение с ЕС, което не се отнася до селското стопанство.

Доналд Тръмп заяви също вчера, че очаква широкообхватно търговско споразумение с Великобритания, информира "Ройтерс". За търговските преговори между САЩ и Китай президентът отбеляза, че те напредват много добре. /БТА

Дневник