Сборен състав от ученици от СУ „Трайко Симеонов“ и мажоретките на Шумен направи необичайна композиция с участие на пингвини и ламя със златна ябълка, за да впечатли публиката на карнавала в Струмица, Македония.

Шуменци се завърнаха преди дни от Македония, а днес на брифинг в общината разказаха за впечатленията си от карнавала.

„Карнавалът в Струмица има 16-годишна традиция. Той е много пищен и е член на Европейската Асоциация на  карнавалните градове. Ние се представихме изключително добре, съдейки по реакцията на публиката, която ни аплодираше постоянно и искаше да се снима с нас“, обясни директорът на СУ „Трайко Симеонов“ Галина Сакарова.

Треньорът на мажоретния състав на Шумен Марийола Спасова разказа как се е стигнало до участието и защо ламята присъства в танца на пингвините.

„Ковчежникът на Асоциацията на карнавалните градове Александър Цицимов, който през миналата година бе на шуменския Карнавал на плодородието, е харесал танца на пингвините, с които се представиха мажоретките, както и танца на ламята и златната ябълка, на СУ „Трайко Симеонов“. Така ние получихме специална покана за участие в Струмица и ламята намери своето място при пингвините“, разказа Спасова. Тя допълни, че в композицията са участвали 35 души, като 8 от тях са „управлявали“ ламята.

„Карнавалът в Струмица е невероятен, направен с много средства и има отлична организация. Това е карнавал на маската, на ефектите и ние се вписахме отлично“, каза още Спасова.  Галина Сакарова допълни, че мотото на състава е било „Шумен – град на чудеса“, а за да популяризират България и града ни момичетата са раздавали на публиката мартеници и свитък с текста на химна на Шумен.

За отличното представяне на шуменския състав говори и фактът, че той е получил покана за участие на фестивала в Лесковац, Сърбия тази година.

ШУМ.БГ