Новият председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, който беше избран на поста от парламента днес, се обяви за широко предварително обсъждане на системата бонус-малус. Както е известно, въвеждането и ще въведе различни ставки за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в зависимост от водача.

През миналата година КФН подготви проект за наредба, който получи много критики и в крайна сметка така и не беше предложен за приемане. Според Атанасов само широкото предварително обсъждане ще позволи да се създаде продукт, който ще се приеме от всички.

Той допълни, че консултации ще се правят с всички браншови организации. Атанасов уточни, че още в понеделник започва работа по тази задача. "Не искам да влизам в конкретика. Ще има работна група. Самата система, която ще заработи, трябва да дава отговори на всички въпроси. Не трябва да остават неясни ситуации или съмнения в нейната обективност", допълни той.

Атанасов изрази надежда екипът на КФН да бъде запълнен в пълния състав и уточни, че към този момент има идеи за нов заместник-председател, но няма крайно решение по темата. Новият председател на комисията заяви, че целта му е да се води колективен диалог между бизнеса и институциите.

До необходимостта от нов председател се стигна, след като досегашният Карина Караиванова подаде оставка и от 1 март 2019 г. се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие. Бойко Атанасов беше единственият кандидат за поста, предложен от "Атака".

Дневник