Популярната българска изпълнителка Маргарита Хранова ще председателства журито в четвъртото издание на националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, който ще се проведе на 16 и 17 март в Шумен. Това съобщиха днес на пресконференция организаторите на събитието от община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“.

Децата ще се състезават в три основни раздела: Музика /популярна, класическа, народна/, Изобразително изкуство и Хореография, като надпреварата ще тече успоредно в 5 зали: Младежки дом /„Надиграване“/, Концертна зала „Проф. Венета Вичева“ /Популярна музика и вокални групи/, НЧ „Добри Войников“ /Народна музика/, МК „Панчо Владигеров“ /Класическа музика/, РБ „Стилиян Чилингиров“ /Изобразително изкуство/. Символичното откриване на конкурса ще се състои на 16 март от 10,30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на община Шумен.

Освен Маргарита Хранова, която ще бъде председател на журито в направление „Популярна музика и вокални формации“,  членове на комисиите, които ще оценяват изпълнителите са все утвърдени имена в областта на музиката, хореографията и изобразителното изкуство. Славил Димитров ще е председател на журито в направление „Класическа музика“, в направление „Народна музика“ - доц. Галя Киркова, в Раздел „Надиграване“ - Красимир Савов и в Раздел „Изобразително изкуство“ – Теменуга Христова

„От регионален конкурсът се превърна в национален, стана традиционен за града ни и залегна в културния календар. И тази година община Шумен участва в организацията му, като предоставя залите за провеждане на програмата, както и наградния фонд. Във всяко едно от направленията ще бъде дадена Голямата награда на кмета в размер на 500 лв.“, каза Даниела Савчева, юрисконсулт в дирекция „Образование, наука и култура“ в общината.

„Участниците в конкурса се увеличават с всяка година. През тази очакваме над 600 талантливи деца от цяла България“ отбеляза директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова. Тя изказа благодарност към преподавателите, родителите на ученици, които помагат за реализацията на четвъртото издание на конкурса.

ШУМ.БГ