Големите клубове в Европа обявиха, че са твърдо против предложението за нов формат на световното клубно първенство. Това поставя под сериозни съмнения последните планове на президента на ФИФА Джани Инфантино и може да доведе до голямо разделение в световни футбол.

Преди година беше обявено, че консорциум от инвеститори от Близкия изток и Азия иска да придобие правата върху световното клубно първенство и още един турнир за национални отбори срещу 25 милиарда долара. По-късно Инфантино потвърди за интерес от чуждестранни компании.

Плановете за световното клубно първенство бяха да стартира през 2021 г. с участието на 24 отбора, 12 от които да бъдат от Европа. Още тогава назря напрежение между двете най-големи ръководни организации във футбола - ФИФА и УЕФА.

Още преди днешното заседание на Съвета на ФИФА Инфантино беше принуден да се откаже от плана за глобална Лига на нациите, след като неговата собствена работна група установи, че няма консенсус за такъв турнир и липсва място в международния календар.

Инфантино все пак се надяваше да прокара плана за новия формат на световното клубно първенство. Очаква се Съветът на ФИФА да даде зелена светлина, след което предложението да бъде гласуването на годишния конгрес на световната централа през юни.

Европейската клубна асоциация (ЕКА) обаче е изпратила писмо до УЕФА и Инфантино, подписано от 15 членове на борда на организацията, включително представители на "Манчестър юнайтед", "Барселона" и "Аякс".

В писмото се казва, че те са "твърдо против всяко одобрение на обновено клубно световно първенство в този момент" и потвърждават, че "нито един клуб, членуващ в ЕКА, не би участвал в подобно състезание, предаде "Ройтерс".

Европейската клубна асоциация, чийто ръководител е президентът на "Ювентус" Андреа Аниели, представлява 232 европейски клуба, в това число всички водещи отбори на континента.

От ЕКА обявиха, че евентуално решение за сформирането на нови турнири може да бъде взето само като част от договорената рамка за международния футболен календар след 2024 г.

В писмото си Европейската клубна асоциация предупреждава ФИФА, че одобряването на нови турнири ще наруши споразумение между двете организации от 2015 г. То гласи: "Всяка промяна на международния календар за мачове изисква изричното съгласие на ЕКА."

Дневник