За много хора присъствието на олимпийски игри е възможност, която се отдава веднъж в живота. За Наотоши Ямада обаче посещението на най-големия спортен форум в света се е превърнало в традиция.

На 92 години японецът продължава да носи олимпийския дух, като не е пропускал летни игри от 1964 г. Оттогава Ямада пътува до градовете домакини, за да подкрепи сънародниците си.

"Япония дори не участва на олимпийските игри в Москва (през 1980 г.), но аз отидох да гледам. Присъствам на игрите от откриването до церемонията по закриване. Няма такъв човек като мен. Аз съм единственият на Земята", каза Ямада, цитиран от "Ройтерс".

В родината си 92-годишният японец е наричан Олимпийския дядо. Със златиста шапка, червено яке и широка усмивка Ямада е една от най-колоритните фигури в олимпийското движение, като често е атракция за феновете.

Японецът е воден от желанието си да пътува и опознава нови места. Искрата, която запалва желанието му за приключението, е реч на тогавашния император Хирохито.

"Императорът каза, че иска младото поколение да преустрои страната. Почувствах, че искам да направя нещо за родината си. Това е една от причините да започна да посещавам игрите", каза Ямада.

Той е присъствал на 14 поредни летни игри, които са се провели в Токио, Мексико, Мюнхен, Монреал, Москва, Лос Анджелис, Сеул, Барселона, Атланта, Сидни, Атина, Пекин, Лондон и Рио. За Ямада е невъзможно да определи любимото си място.

"Ако имате моливи в различен цвят и някой попита кой цвят вие е любимият? Черен, червен, син или зелен? Всеки цвят има собствена история. Не мога да определя кои са любимите ми игри. Всичките са били впечатляващи", заяви Ямада.


В традиция за японеца се е превърнала размяната на сувенири с местните хора от градовете, които посещава. Знамена, марки, снимки и други предмети са изложени в галерия в родния му град Нанто.

Ямада се надява да бъде в добро физическо здраве, за да присъства на игрите в Токио догодина, с което да "затвори" цикъла. Столицата на Япония ще приеме форума за втори път, като за последно това се случи през 1964 г., когато започва олимпийското пътешествие на Ямада.

"Това ще бъде кулминацията на подкрепата ми към игрите през всичките години. Много хора искат да посетят Япония за игрите през 2020 г. и смятам, че ще бъде изумително събитие", допълни Ямада.

Дневник