Великото съперничество между Роджър Федерер и Рафаел Надал ще бъде подновено след пауза от година и половина. 37-годишният швейцарец и 32-годишният испанец ще се изправят един срещу друг в битка за място във финала в Индиън Уелс.

Двамата достигнаха полуфиналите на първия за сезона турнир от сериите "Мастърс" след двусетови победи. Федерер се справи с мощно сервиращия поляк Хуберт Хуркач след 6:4, 6:4. Двубоят продължи 75 минути, но носителят на 20 титли от Големия шлем трябваше да се потруди доста.

Федерер все пак показа класата си в решаващите моменти и пречупи 22-годишния си съперник, който заема 67-ото място в световната ранглиста. Маестрото реализира две от трите си точки за пробив и спаси двете, които се откриха преди Хуркач.

Надал имаше много тежък мач със световния №13 Карен Хачанов. Испанецът успя да преодолее болките си в коляното и агресивната игра на руснака, за да стигне до труден успех със 7:6 (2), 7:6 (2) след 2 часа и 20 минути игра.

Надал допусна пробив още в първия гейм на мача, а малко по-късно вече изоставаше с 1:3. Световният №2 успя да изравни при 3:3, а при 5:4 имаше цели четири сетбола. Хачанов се спаси и след това се добра до тайбрек, но в него трикратният шампион в турнира беше безапелационен.

Във втория сет Надал пръв пробив за 3:2. Хачанов обаче веднага навакса изоставането си. На свой ред руският тенисист имаше точка за спечелването на втората част при 5:4. Носителят на 17 титли от Големия шлем обаче се измъкна и след още един убедителен тайбрек приключи мача в два сета.

Федерер и Надал ще се изправят един срещу друг за 39-и път. Испанецът води убедително в директните срещи с 25 победи. Швейцарецът обаче спечели последните пет двубоя помежду им, четири от които във финал. Той не е губил от големия си съперник повече от пет години. Последното му поражение беше в полуфиналите на Australian Open през 2014 г.

Дневник