Пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще стартират от първа редица в Гран при на Австралия, първи кръг от новия сезон във Формула 1. Двамата съотборници в "Сребърните стрели" бяха над всички останали на пистата "Албърт парк", а предимството им беше над половин секунда.

За шеста поредна година британецът ще стартира от първа позиция и общо за осми път на "Албърт парк". Полпозишънът е 84-и в кариерата на петкратния световен шампион. По брой полпозишъни в Австралия Хамилтън се изравнява с Михаел Шумахер и Аертон Сена.

Хамилтън показа отлична скорост в квалификацията, като записа и нов рекорд на трасето - 1:20.486 минути. Той победи с 0.112 от секундата своя съотборник. Себастиан Фетел се нареди трети на седм десети зад съперника си за титлата.

Двамата пилоти на "Ферари" Фетел и Шарл Льоклер бяха разделени от Макс Верстапен, който се нареди четвърти.

Успеваемостта на Хамилтън в Австралия не е толкова добра в последните пет години, след като той спечели само веднъж, потегляйки от полпозишън. В последните две години той беше победен в първия старт за годината от Фетел.

"Още треперя след тази квалификация, беше страхотно. Влязохме с много неяснота в този уикенд, защото наистина не знаехме къде сме след предсезонните тестове. Мисля обаче, че свършихме отлична работа", каза Хамилтън след квалификацията.

Блестящ резултат в квалификацията записа Ландо Норис, който дебютира във Формула 1. Британският пилот се нареди осми, изпреварвайки по-опитните Кими Райконен и Серхио Перес. В последната част на квалификацията изобщо не участваха двата болида на "Рено".

Разликите между всички пилоти в първата част на квалификацията бяха много по-малки от очакваното и това доведе до оспорвана битка на пистата. След първата част отпаднаха пилотите на "Уилямс" Джордж Ръсел и Роберт Кубица, Карлос Сайнц с "Макларън", Пиер Гасли с "Ред бул" и Ланс Строл с "Рейсинг пойнт".

На косъм се отърва Кими Райконен, който остана точно над чертата, но влезе във втората част.

Пилотите на "Ферари" заложиха на среднотвърдите гуми, което остави Фетел назад, но той нямаше проблем да продължи във втората част. Съотборникът му Шарл Льоклер беше застрашен до последно, което го принуди да сложи най-меките гуми, с което в самия край даде най-добър резултат.

Обиколката на пилота от Монако беше с 0.026 сек по-бърза от тази на Хамилтън. Зад тях останаха Валтери Ботас, Антонио Джовинаци с "Алфа Ромео", Даниил Квят с "Торо росо" и Кевин Магнусен с "Хаас".

След първата фаза 18 болида бяха събрани в рамките на само една секунда.

Във втория сегмент от квалификацията пилотите на "Мерцедес" вдигнаха темпото и това веднага доведе до разлики. След първите обиколки Ботас беше с най-доброто време, точно пред Льоклер. Вторите пилоти на първите два водещи тима бяха по-бързи от своите съотборници Хамилтън и Фетел, като Ботас намери близо половин секунда по-добре темпо от това на останалите.

При вторите минавания Хамилтън направи блестяща обиколка и записа тур за 1:21.014 минути. Ботас остана на по-малко от две десети зад него.

Пилотите на "Ферари" не подобриха времената си, като Фетел допусна сериозна грешка в 12-и завой и излезе широко в зоната за сигурност.

За третата част на квалификацията освен пилотите на "Мерцедес", "Ферари" и Макс Верстапен се класираха още Ромен Грожан и Кевин Магнусен с "Хаас", Кими Райконен ("Алфа Ромео"), дебютантът от "Макларън" Ландо Норис и Серхио Перес с "Рейсинг пойнт".

Сред отпадналите пък бяха съотборниците в "Рено" Хюлкенберг и Даниел Рикардо.

Във финалните 12 минути от битката пилотите на "Мерцедес" отново бяха недостижими за останалите. Хамилтън и Ботас бяха с много високо темпо, като световният шампион допусна две грешки още в началото на обиколката и заради това Ботас беше с по-доброто първо преминаване.

След слагането на още един комплект нови гуми обаче Хамилтън подобри времето си. Той завъртя обиколка за 1:20.486, с което подобри още веднъж рекордът на пистата. Ботас даде най-доброто от себе си, но изостана с малко над една десета.

Постижението на Хамилтън беше и с близо седем десети от полпозишъна през миналата година.

От шесто до десето място позициите бяха разпределени Грожан, Магнусен, Норис, Райконен и Перес.

"Очаквах разпределението на силите да е друго и ние да сме напред, така че това е разочароващ резултат. Все пак мисля, че можем да спечелим, важното е кой пресича финала пръв. Миналата година имахме късмет тук, но вярвам, че имаме шансовете си. Ние стартираме добре от място", каза след края на квалификацията Себастиан Фетел.

Състезанието за Гран при на Австралия е в неделя от 7.10 часа българско време.

Дневник