Голямата награда за първи и втори филм на фестивала "София – град на киното" (23-то издание на "София филм фест") чиито паричен еквивалент е 7 хил. евро, отиде при румънския режисьор Мариус Олтеану.

"Този филм е за любов и за толерантност. Само преди 30 години в Румъния абортите бяха незаконни. През 2001 г. хомосексуалността все още беше наказуема със затвор. Едва миналата година имаше референдум за брака. Правата се извоюват трудно, а се губят лесно особено когато не си даваме сметка за другите и тяхното значение", каза при получаването на приза режисьорът.

Наградата на публиката получи Лъчезар Аврамов за "Снимка с Юки", направен по разказ на българския писател Мирослав Пенков. В конкурсната програма за документално кино беше отличен "Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов, чиято световна премиера беше на фестивала в Сънданс.

В конкурсната програма за балканско кино наградата отиде при "Пеперуди" на родената през 1981 г. турска режисьорка Толга Карачелик.

По време на церемонията председателят на международното жури Ник Пауъл се пошегува като благодари на журито, че не е "брекзит" жури, което да не може да вземе решение. В същия шеговит тон той благодари и за безплатните футболни мачове, на които е бил заведен, и обяви, че ще се премести да живее в България.

Специалната награда на "София филм фест" взе Драго Шолев за филма си "Прасето". Това предизвика бурни овации от страна на публиката.

Наградата на София за изключителен принос в развитието на киното и музиката получи Кирил Маричков. Директорът на фестивала Стефан Китанов акцентира върху връзката между "София филм фест" и музиката. Той отбеляза 50-годишнината от фестивала "Уудсток" и подчерта влиянието, което е оказала рок музиката върху демократичните процеси в Източна Европа.

Наградата за късометражен филм "Джеймисън" беше връчена на Пенчо Кунчев за "Рози в нощта". За режисура в международния конкурс беше отличена на германската режисьорка Нора Фингшайд за "Извън системата".

Дневник