Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) иска да участва в търговските преговори след Брекзита в замяна на подкрепата си за постигнатото от Тереза Мей споразумение с Брюксел, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА. Споразумението беше отхвърлено два пъти от британските депутати.

ДЮП настоява и за гаранции, че британската провинция Северна Ирландия няма да бъде третирана по различен начин от останалата част на Великобритания по време на преговорите. "Категорични сме, че Брекзитът трябва да се състои в съответствие с резултатите на референдума, но единственият приемлив за нас начин е Великобритания да бъде третирана като единно цяло", заяви заместник-лидерът на ДЮП Найджъл Додс, цитиран от медията. Той добави, че правителството обръща внимание на този въпрос, но политическите изявления няма да бъдат достатъчни.

ДЮП има 10 места в Камарата на общините, но при досегашните две гласувания в долната камара на британския парламент се обяви против постигнатото от премиерката Мей споразумение за Брекзит. Подкрепата на северноирландската партия може да се окаже ключова за одобряването на споразумението от британския парламент, който вече го отхвърли два пъти. Третото гласуване на споразумението е насрочено за следващата седмица.

Дневник