Водещите финансови институции на Германия "Дойче банк" (Deutshe Bank) и "Комерцбанк" (Commerzbank) започват официално преговори за евентуално сливане, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Разговори се водят вече от месеци. Правителството заяви преди време по този повод, че властите "са отворени за икономически целесъобразни варианти" в банковия сектор.

Според Берлин в Европа няма достатъчно големи финансови институции, които да бъдат конкуренция по-специално на американските банки. Ниските лихви в еврозоната и високите разходи по управлението усложняват дейността на германските институции, отбелязва медията. Има и други проблеми като многомилионната глоба на "Дойче банк", наложена от САЩ за нарушаване на американските закони в областта на противодействието на легализирането на капитали, натрупани от престъпни дейности.

"Дойче банк" е най-голямата финансова институция в Германия и една от водещите транснационални банки. Тя има представителства в над 70 страни. "Комерцбанк" е четвъртата по активи в Германия и обслужва над 18 млн. клиенти.

Дневник