Микаела Шифрин завърши сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини с победа и историческо постижение. Американката триумфира в гигантския слалом в Солдеу, Андора, с което си гарантира малкия кристален глобус в дисциплината.

Победата е 60-а за Шифрин в нейната кариера, само дни след като навърши 24 години. Тя триумфира за 17-и път през сезона, с което записа новото най-върхово постижение в историята на Световната купа. Шифрин спечели четвърти гигантски слалом за сезона и общо 11-а победа в дисциплината.

В Солдеу американката записа време от 2:23.17 минути в двата манша. Тя изпревари с 30 стотни представителката на Нова Зеландия Алис Робинсън. Тя записа първия си подиум в Световната купа на едва 17 години. Трета се нареди Петра Влъхова на 41 стотни.

Стартът беше много важен заради определянето на крайното подреждане в дисциплината.

Шифрин се нуждаеше просто да завърши в топ 15 в последния старт в Солдеу или Влъхова да не спечели състезанието. Тя е едва третата американка, която печели малкия глобус в дисциплината след Тамара Маккини (1981 и 1983) и Мерилин Кохрън (1969).

Шифрин е едва третата жена, която печели четири глобуса в една година. Линдзи Вон направи това два пъти 2010 и 2012, а Тина Мазе веднъж (2013). И двете го постигнаха с победи в генералното класиране, спускане, супер-Г и супер комбинацията. Шифрин е първата, която печели Големия кристален глобус, слалом, гигантски слалом и супер-Г.

Американката е и петата скиорка, която печели в една година глобусите в двете технични дисциплини. Досега това са постигали Лизе-Мари Морерод (1977), Френи Шнайдер (1989 и 1995), Аня Першон (2004) и Таня Путяйнен (2005). Във въпросните случаи Морерод, Шнайдер и Першон също печелят и Големия глобус.

Влъхова не успя да стане първата словачка с победа в крайното класиране на една от дисциплините. С двете си втори места в гигантския слалом и слалома тя се нарежда до Вероника Велез-Зузулова.

В събота Шифрин постигна и друго знаменито постижение, като се нареди до Ингемар Стенмарк с по 40 победи в дисциплината слалом.

Дневник