След четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на БСП избра журналиста и депутат Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев - 75.

Резултатът може да се тълкува като преброяване на подкрепата за най-тясното ръководство и за вътрешната опозиция в БСП, а разликата се оказа малка, коментираха социалисти. Мотивът на партийния лидер Корнелия Нинова и изпълнителното бюро на БСП да издигнат непартиен кандидат за водаческото място е желанието да разширят подкрепата на предстоящите избори. Йончева е лансирана като "борец срещу корупцията".

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. По неофициална информация той е бил издигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от ключовите преди лица на БСП като Георги Гергов, Михаил Миков - предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Според партийци лидерът на БСП Корнелия Нинова е обявила пред участниците в закрития пленум днес, че други председатели на европейски формации не са евродепутати, което някои тълкуват като изказано мнение, че не е задължително и Станишев да бъде.

Преди това Станишев е поискал днес да бъде определено първото и второто място в листата и е обявил, че БСП трябва да е единна след това заседание, за да може да спечели изборите, както и че трябва да може да разчита на подкрепата на ПЕС на европейско ниво. Подкрепила го и Йончева, но Нинова и ръководството били против днес да се взема решение за мястото след водача в листата. Лидерът на ПЕС обявил, че Нинова умишлено търси разделение в партията. Едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати бе да защитават позиция против Истанбулската конвенция, което според социалистите е опит за отстраняването на Станишев, който защитава ратификацията й на европейско ниво. Според партийци имало днес много изказвания в подкрепа на Станишев.

Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 6 април. На избираеми места се очаква да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.

Целта на БСП е да спечели европейски избори и да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори, като за част от предизборната кампания се смята "напускането" на Народното събрание. Според последни социологически проучвания разликата между ГЕРБ и БСП не е голяма, а целта на социалистите са шестима евродепутати при четирима в сегашния парламент.

Дневник