Шведската компания ИКЕА ще бъде водещ партньор в кампанията "Нов живот за старите мебели". Тя се организира от стартиращата българска платформа за ъпсайклинг (превръщане на ненужни стари вещи в уникални предмети на изкуството и дизайна) reUse, а целта е да се реновират мебели от ИКЕА - близо до края на експлоатационния си цикъл, за да бъде удължен периодът им на употреба, се съобщава в писмо до медиите.

Всеки, който притежава ненужни и счупени етажерки, маси, столове и табуретки, купени от шведския магазин, може да кандидатства за безплатното им извозване от дома му до творческата работилница, където да получат нов живот от полупрофесионални реноватори. Реставрираните мебели ще бъдат представени на специална изложба през май. Част от събраните средства от продажбите ще бъдат дарени в полза на фондация "Проект Северозапад", която има за цел да подпомага нуждаещите се възрастни хора и младежи с умствена изостаналост от региона.

Срокът за кандидатстване е от 15-и до 28-и март включително на http://reuseapp.bg/en/submit/. Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а другата половина ще бъдат дарени на фондация "Проект Северозапад" в подкрепа на изграждане на социална кухня за над 300 нуждаещи се възрастни хора от 10 отдалечени северозападни села.

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за "зелени" стартиращи бизнеси - Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech Bulgaria - мрежата за чисти технологии и зелен бизнес, като и в момента продължават да развива решението си чрез финансирането, менторска и експертна помощ на "Клийнтех България" в рамките на акселераторския инструмент "Climate-KIC България". reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъде креативна по природосъобразен начин.

Дневник