В няколко поредни гласувания миналата седмица британските депутати отхвърлиха (за втори път) сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей договори с ЕС, блокираха варианта Обединеното кралство да излезе от съюза без споразумение и подкрепиха отлагане на Брекзит.

Те освен това решиха тази седмица да гласуват за трети път сделката на Мей. Ако я одобрят, Мей ще поиска от ЕС отлагане на Брекзит от 29 март за 30 юни. Ако обаче я отхвърлят, премиерът ще трябва да представи ясна цел и съответно срок на много по-дълго удължаване, за да бъде одобрено то от 27-те ѝ колеги. Всяко решение за отлагане на Брекзит трябва да бъде взето единодушно от лидерите на ЕС, които ще обсъдят въпроса в сряда и четвъртък.

Вчера Мей предупреди в авторска статия, че ако Брекзит бъде отложен толкова дълго, че се наложи Обединеното кралство да участва в европейските избори през май, това ще бъде "ярък символ на колективния политически провал на (британския) парламент".

Британското правителство не разполага все още с подкрепата на достатъчно депутати, за да спечели парламентарното гласуване на споразумението си за Брекзит, но "значителен брой" депутати са размислили и вероятно все пак ще подкрепят документа, заяви финансовият министър на Обединеното кралство Филип Хамънд.

По думите на министъра на търговията на Обединеното кралство Лиъм Фокс дали ще има ново гласуване на сделката на Мей зависи от това дали ще има мнозинство в Камарата на общините, каза Фокс. "Няма да има никакъв смисъл от гласуване, ако няма никакъв шанс да спечелим", добави той.

Според в. "Гардиън", който се позовава на поверителна правна позиция, разпространена сред британските посланици, евентуално 3-месечно удължаване на срока за Брекзит отвъд 29 март няма да съдържа никакви предварителни условия. Но всеки ден отвъд този срок ще изисква избирането на депутати за новия състав на Европейския парламент. Повече четете тук.

Засилвайки натиска върху Мей, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че може да предизвика нов вот на доверие към правителството на Мей, ако тя не прокара сделката през парламента.

"Ройтерс" представя няколко варианта за удължаването на преговорния период за Брекзит. ЕС вече многократно предупреди, че Великобритания трябва да е наясно за колко дълго време би искала да отложи Брекзит и с каква точно цел. Блокът освен това настоя, че няма да има повече преговори по договорения пакет за "развода" по време на допълнителния период.

Без удължаване

Това е най-малко вероятният сценарий, защото би довел до излизане без сделка на 29 март, а ЕС не иска да бъде винен за евентуалните икономически последици. Привържениците му твърдят, че Брекзит твърде дълго време е отвличал блока от решаването на ключови предизвикателства.

Кратко удължаване

Удължаване с до осем седмици засега е най-вероятният сценарий с твърд краен срок около изборите за Европейски парламент на 24-26 май.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Великобритания трябва да е вън от ЕС на 23 май най-късно или в противен случай ще бъде задължена да организира избори за евродепутати. Великобритания не желае да го прави и блокът не вярва, че тя ще го направи, което би довело до нов правен спор между двете страни.

"Има разбиране, че забавянето след вота за Европейски парламент е много рисковано, сериозен проблем", коментира дипломат от ЕС. Малко са обаче хората в блока, които смятат, че едно кратко отлагане ще сложи край на сегашния застой във Великобритания.

Според много дипломати и официални лица в Брюксел блокът няма да е в позиция да отхвърли евентуална молба от Обединеното кралство и, макар и неохотно, ще се съгласи с кратко отлагане.

Дълго удължаване

Това е сложна опция, защото може да отвори път за юридически предизвикателства към легитимността на Европейския парламент, или дори на Европейската комисия, която новите евродепутати ще изберат до края на годината. Тя обаче не може да бъде напълно изключена.

Разговорите в ЕС за дълго отлагане (до края на годината или дори до края на 2020 г.) от части целяха да се засили натиска върху твърдолинейните евроскептици в Консервативната партия на Мей, за да подкрепят нейната сделка.

Според привържениците на този вариант той може да отвори пътя за втори референдум или национални избори, които да променят Великобритания. Или е възможно да даде време на Великобритания да промени мнението си за "червените линии" на Мей в преговорите и да поиска по-тесни връзки с ЕС след Брекзит, като митническия съюз, предложен от опозиционната Лейбъристка партия.

Според критиците му обаче той крие голям риск и ще има висока цена за самия ЕС, удължавайки несигурността с години и поглъщайки време, ресурси и енергия от блока, които биха могли да се използват по-добре. Този вариант освен това би могъл да допусне евроскептични британски депутати в новия Европейски парламент и би им дал глас по европейски въпроси.

Собствени интереси

Би Би Си коментира, че в контраст с шумотевицата, която идваше от Уестминстър при гласуванията в четвъртък вечер, тишината в профилите в "Туитър" на европейските лидери бе оглушителна. Европейските политици гледат с отворена уста водовъртежа от разделение и хаос в британската Камара на общините. Три години след като Великобритания гласува за излизане от ЕС и по-малко от две седмици преди официалния ден за Брекзит (29 март), парламентът изглежда е в срив без единна позиция на хоризонта, пише Би Би Си.

Миналата седмица няколко европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, холандският премиер Марк Рюте и испанският министър-председател Педро Санчес, звучаха доста твърдо. Те няма да се съгласят със забавяне на Брекзит, освен ако премиерът Тереза Мей не представи много добра причина за това.

Лидерите на ЕС са раздразнени и уморени от Брекзит, но не трябва да се се забравя, че през последните дни, когато застават пред камерите, те се обръщат към две конкретни аудитории:

- британските депутати, които ЕС иска да притисне, за да гласуват за договорената с Мей сделка или за нещо друго, което според Брюксел е реалистично;

- гражданите на ЕС, готвещи се да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент през май. Посланието, което ЕС иска да отправи към тях е: "Ние сме твърди с тези, които се бъркат в клуба ни, така че не гласувайте за евроскептични националисти като Марин Льо Пен!".

Тишината на европейските лидери след вота в британския парламент в четвъртък, на който бе гласувано за забавяне на Брекзит, може и да се дължи на това, че те осъзнават, независимо от личните си мнения по въпроса, че са задължени по закон да вземат единодушно решение. А те няма да стигнат до него докато не бъдат затворени заедно в една стая, което ще се случи на Европейския съвет по-късно тази седмица. Крайното решение на ЕС ще бъде продиктувано от собствения му политическия и икономически интерес.

Забавянето на Брекзит ще удължи несигурността за европейските граждани и бизнеса и ще продължи да тежи на европейската политика. Лидерите на ЕС обаче не искат да бъдат винени от гласоподавателите за скъпия Брекзит без сделка, който би последвал в противен случай, отбелязва Би Би Си. Евентуално отлагане би предотвратило това. То може да бъде по-дълго, каквото препоръча председателят на Европейския съвет Доналд Туск и което би дало на Великобритания време да "преосмисляне". А може и да е кратко, ако Мей успее да прокара в сряда сделката си в парламента.

Дневник