Някои държави привличат в пъти повече туристи, отколкото са жителите им. Световен първенец по този показател е Андора - минидържава, сгушена в Пиренеите между Испания и Франция.

Андора се радва на интерес основно от любителите на планинския туризъм - на първо място ските, но не само. С население от 77 хил. души тя успява да привлече по 3 млн. туристи годишно, което означава, че на всеки местен жител се падат 39-има. Това я прави първенец по този показател, изпреварвайки значително втория - Макао, където съотношението е едва 1:27. Изчисленията са на британския застраховател Get Going и се основават на данни на Световната организация по туризъм и на Световната банка.

Справка в сайта на туристическия борд на Андора показва, че тук има всичко за активните туристи - природни паркове, маршрути за велотуризъм, къмпинги и планински хижи.Сред развлеченията са също приключенски екопаркове, въжени линии, скално катерене, яздене на кон. Страната е първенец и по брой музеи на глава от населението, между които музей на парфюмите, на тютюна, на автомобилите, на електричеството и на комиксите. В сайта на туристическия борд се твърди дори, че по брой музеи на човек от населението Андора е също световен лидер.

С този си профил Андора успява да изпревари значително останалите конкуренти от първата десетка в класацията на британския застраховател. В нея преобладават тропически острови с малобройно постоянно население, прехранващо се главно от плажния туризъм. На трето място са Северните Мариански острови и островите "Търкс и Кайкос", където на всеки местен жител се падат по 12 туристи, следвани от Британските Вирджински острови, Аруба, Синт Мартен (принадлежащ на Нидерландия остров от Антилския архипелаг).

Последна в десетката е отново европейска мини държава - княжество Монако с население от 39 хил. души посреща годишно 355 хил. туристи или девет пъти повече.

Дневник