Процентът британци, според които трябва да има втори референдум за Брекзит, е равен на процента граждани на Обединеното кралство, които са на мнение, че страната трябва да напусне Европейския съюз без сделка, показа проучване, цитирано от "Гардиън".

Според анкетата 43% подкрепят забавянето на Брекзит с цел да се проведе втори референдум, а други 43% смятат, че Великобритания просто трябва да напусне без каквото и да е споразумение с Брюксел.

Ако се проведе втори референдум с две опции в бюлетината - да се подкрепи сделката на премиера Тереза Мей с ЕС или да се остане в съюза, 46% казват, че биха подкрепили оставането, а 36% биха гласували за напускане при условията в предложението на Мей.

Проучването идва след драматична седмица в британския парламент. В няколко поредни гласувания миналата седмица британските депутати отхвърлиха (за втори път) сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей договори с ЕС, блокираха варианта Обединеното кралство да излезе от съюза без споразумение и подкрепиха отлагане на Брекзит. Какво предстои тази седмица четете тук.

Въпреки проблемите на правителството във връзка с Брекзит и разделението в кабинета по въпроса Консервативната партия на Мей има 38% подкрепя спрямо 34 на сто за опозиционната Лейбъристка партия и по 8% за Либералните демократи и Партията за независимост на Обединеното кралство.

Според проучването, ако Великобритания все още е член на ЕС на 23 май, 43% от британците биха сметнали гласуването на евроизборите за неприемливо, а 38 на сто не биха се притеснили от това. Общо 13% не биха гласували, по 19% биха гласували за лейбъристите и за торите, а 11% - за Партията за независимост на Обединеното кралство.

Рейтингът на Мей остава много лош, като 56% от анкетираните не одобряват ръководството й във връзка с Брекзит, а 26% го одобряват. Действията на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин одобряват 16%, а 62% не ги одобряват.

Дневник