Създава се впечатление, че европейското начало в БСП отива на заден план. Това коментира пред Би Ти Ви лидерът на Партията на европейските социалисти и бивш лидер на БСП Сергей Станишев пред Би Ти Ви. Той коментира резултатите от вчерашния пленум, гласувалите за Елена Йончева да води листата за евороизборите са 55 гласа, докато за Станишев са гласували 45.

"БСП е партията, която подаде молба за членство и вкара страната в ЕС в моя мандат (бел. ред. - като премиер на страната 2005 - 2009 г.). И от този капитал на БСП не можем да се отказваме, а се създава усещане, че европейското политическо семейство и ЕС вътрешнопартийно са представени не по най-добрия начин", каза Станишев.

По повод противоположните становища на ПЕС и БСП за Истанбулската конвенция Станишев коментира: Положих много усилия да се излезе от тази ситуация. Не желая моята партия да бъде представяна като ретроградна, традиционалистка, антиевропейска".

"Ако БСП позволи ГЕРБ да ни представят като антиевропейска партия, ще повлияе на нашия резултат", прогнозира Станишев и припомни, че "през 2017 г. допуснахме да бъдем вкарани в този калъп", защото самата партия даде повод за това.

"Разединен отбор не може да убеди другите да бъде подкрепен", каза председателят на ПЕС и повтори, че на пленума вчера ръководството е пропуснало възможността "да излезем обединени с воля да спечелим изборите" като се гласува челен тандем "Йончева - Станишев" вместо един водач на листа.

Европейските избори са на първо място избори на мобилизации на твърдите ядра, а да разколебаеш ядрото и да привличаш периферия е риск, разкритикува Станишев тактиката на ръководството да търси чрез безпартийната Йончева по-широка подкрепа.

Миков: Процесът на болшевизация е очевиден

"Истината е, че Корнелия Нинова иска да отстрани Сергей Станишев", заяви пред "Нова телевизия" бившият председател на БСП Михаил Миков. По думите му "това е поредното отлюспване" и видимо проявление на процеса на болшевизация в партията. От около два месеца е ясно, че председателят на ПЕС е нежелан в листата от Нинова и ръководството, въпреки желанието на голяма част от партийни членове и партийни организации, каза Миков.

"Аз не казвам, че Елена (Йончева) няма своите качества. Не казвам, че Елена не може да бъде достоен представител в Европейския парламент, но казвам, че начинът, по който се случи всичко имаше за цел отново да конфронтира, да противопостави и да се "натрие носът" на Станишев, защото ние в България обичаме да разчистваме сметки", заяви бившият лидер на БСП.

Дневник