Да бъдеш аплодиран от 55 хиляди фенове на противниковия отбор - това изпита Лионел Меси в неделя вечер, когато изигра поредния си блестящ мач през сезона и помогна на "Барселона" да постигне своята пета поредна победа при 4:1 над "Бетис". Успехът в Андалусия отвори преднина на каталунците от 10 точки пред втория в Ла Лига, но овациите от трибуните на "Бенито Виямарин" привлякоха вниманието.

Пет минути преди края на двубоя Меси се разписа с ефектен прехвърлящ удар срещу вратаря на домакините Пау Лопес. Той направи двойно подаване с Иван Ракитич и без да я овладява, прехвърли стража на "Бетис" с удар извън наказателното поле, изчислен до милиметър.

"Мога да бъда само много благодарен на съотборниците ми за помощта, както и на публиката за тяхната реакция. Мисля, че всички голове бяха еднакво сложни, но ефектът им е еднакъв. За нас беше важно да увеличим аванса си на върха, това е което ме интересуваше", каза Меси след срещата.

Аржентинецът игра близо до халфовете в този мач, с което треньорът Ернесто Валверде успя да изненада състава на "Бетис".

"Нищо не е решено, преднината работи за нас, но имаме да изиграем десет мача."

Той беше попитан и за аплодисментите, които получи от феновете на "Бетис", обяснявайки, че е останал изненадан.

"Не си спомням друг път да са ме аплодирали феновете на другия отбор, когато им вкарвам гол. Изненадах се и не знаех как да реагирам. Но имах късмет и при двете ми изпълнения извън наказателното поле", каза лидерът на каталунците.

До края на сезона има още десет кръга в Ла Лига. Съставът от Каталуня не е губил от 16 поредни мача, като последната му загуба беше именно от "Бетис" на "Камп ноу" с 3:4 на 1 ноември. В оставащите кръгове "Барселона" има домакинства на "Еспаньол", "Атлетико" (Мадрид), "Реал Сосиедад", "Леванте" и "Хетафе", а гостува на "Виляреал", "Уеска", "Алавес", "Селта" и "Ейбар".

От началото на сезона Меси има 29 гола в 26 мача в Ла Лига. Той има и 14 асистенции, като е лидер и в двете класации. Освен това той е реализирал общо осем гола с изстрели извън наказателното поле и четири от преки свободни удари, като няма друг играч от топ 5 първенствата на Европа с подобно постижение.

Хеттрикът, който аржентинецът реализира в мрежата на "Бетис" е неговият 33-и в Ла Лига. Единствено Кристиано Роналдо с 34 има повече от звездата на "Барселона".

Двубоят на "Бенито Виямарин" влезе в историята и по друг показател. За 90 минути в Севиля "Барселона" имаше едва 44% притежание на топката. Това е най-ниският показател, записан от каталунците от сезон 2004-2005 насам.

Дневник