Стотици европейски местни и регионални лидери поискаха подход "отдолу нагоре" за възстановяването на Европа. Това се случи по време на Осмата среща на върха на градовете и регионите в Букурещ, предаде EurActiv.

"Ние, политиците от Европейския съюз, избрани на регионално и местно ниво, сме убедени, че Европейският съюз се нуждае от регионите и градовете си толкова, колкото те се нуждаят от Европейския съюз", се посочва в т.нар. Декларация от Букурещ. Документът е резултат от продължили месеци наред консултации между членовете на Европейския комитет на регионите, консултатитвен орган на ЕС.

Ръководителите на региони и градове защитиха необходимостта от по-субсидиарна и децентрализирана Европа след Брекзит, за да се "увеличат прозрачността, отчетността и качеството на политиката с по-добра ангажираност с гражданите".

Във време, в което европейските граждани губят доверие в институциите, казват още те, "връзката между съюза и неговите граждани трябва да бъде подсилена". Тук градовете и регионите играят значителна роля.

Местните и регионалните лидери смятат, че управлението на съюза трябва да се извършва не в две измерения, включващи националните правителства и евроинституциите, а в три – с участието на градове и региони в процеса на взимане на решения и в дебата за бъдещето на Европа.

В Декларацията от Букурещ се изтъква също необходимостта ЕС да продължи да инвестира в териториално и социално сближаване след 2020 г.

"ЕС се нуждае от своите градове и региони толкова, колкото градовете и регионите се нуждаят от ЕС", каза и председателят на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц. "За да възстанови доверието, за да се свърже отново със своите граждани и да обнови Европа, ЕС се нуждае от своите над един милион местни и регионални политици", допълни той.

Дневник