За Томас Панек бягането е задача с повишена трудност. Въпреки че е сляп, той е намерил начин да практикува любимото си занимание, като го съчетае със страстта си към животните.

Панек стана първият незрящ състезател, който завърши успешно полумаратона в Ню Йорк без подкрепата на доброволец. В неделя кучетата Уафълс, Уестли и Гъс помогнаха на 48-годишния участник да завърши дистанцията от 21.1 км за малко под 2 часа и половина.

Най-голямото предизвикателство за Панек е бягането с по-високо темпо, защото крачките му трябва да са в синхрон с тези на кучетата водачи. Според бегача тичането на незрящи хора с животни е за предпочитане, защото това не ограничава чувството на самостоятелност.

"Когато загубих зрението си, бях твърде уплашен да тичам. Въпреки че много хора участват в бегачески клубове, в края на деня ти бягаш собствено състезание. И когато си вързан за някого, това вече не е твое състезание. Самостоятелността я няма", каза Панек пред CBS.

Той губи зрението си в началото на 20-те си години. В кариерата си Панек е пробягал около 20 състезания на дълга дистанция.

Кучетата в полумаратона са част от създадената от Панек неправителствена организация Guiding Eyes for the Blind. В нея се обучават кучета, които помагат на хора със зрителни увреждания да се справят с ежедневни задачи, като идеята му е в бъдеще повече животни да помагат на бегачи.

"В крайна сметка те са животни, които служат на хората по начин, който прави всичко възможно", каза Панек пред ABC.

Дневник