Обединението на германските профсъюзи (DGB) организира днес демонстрация пред Бранденбургската врата в Берлин с призив за равно заплащане на труда на мъжете и жените, предаде ДПА. Министърът на труда Хубертус Хайл и министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай се очаква да присъстват на събитието, което ще премине под мотото "Право на повече".

Според Федералната статистическа служба на Германия жените са получавали средно с 21 процента по-малко от мъжете през 2018 година. Според ведомството неравенството се дължи на по-тежките семейни задължения на жените, които според експертите често избират по-лошо платени професии и често работят на непълно работно време.

Неравенството в доходите е по-слабо изразено, когато се сравняват жени и мъже със сходни умения и квалификация. В такива случаи жените получават с 6 процента по-малко според данни от 2014 година (толкова подробни данни се събират само веднъж на четири години).

Ако данните бъдат обърнати в работни часове, то жените работят безплатно до 18 март. Поради тази причина днешният ден тази година е провъзгласен за Ден на равното заплащане. Според организаторите на демонстрацията идеята тръгва от САЩ, където тази година Денят на равното заплащане ще бъде 2 април.

За да отбележи деня, Берлинската компания за градски транспорт (BVG) намалява цената на целодневния билет с около 21 процента - от 7 евро на 5.5 евро. /БТА

 Дневник