Освен множество иронични коментари в социалните мрежи и влизане в световния портал за смехотворни куриози 9gag, случаят от събота, когато български полицаи са семообгазиха докато охраняваха протест, повдигна и някои сериозин въпроси.

Полицаите не са обучени за борба с масовите безредици, коментира днес в студиото на Би Ти Ви бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов. Според Николай Радулов ситуацията е показателна за това, че нашите сили на реда не са тренирани и им липсва екипировка.

"Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски", коментира днес Радулов. Той добави, че газът е използван без видима причина, понеже масови безредици не е имало.

На протеста в събота против политическата система, кръстен "Мегапротест - народът срещу управляващата мафия и всички партии", полицаите използваха лютив спрй заради опити на портестиращи да пробият кордона и да влязат в сблъсък. Пред Министерския съвет имеше около стотина души. От кадрите при инцидента се вижда, че от полицейски микробус се подава ръка с флакон със спрей и директно от прозореца се пръска напосоки и с широки движения към първата редица от хора. Освен в хората обаче, спреят достига и до полицаите, правещи кордонът и в непосредствена близост до микробуса. Допълнително положението се усложнява от насрещния вятър, който духа срещу охраняващите протеста слежители на МВР.

Разпространени клипове показват десетки полицаи, които се опитват да се справят с пследствията от обгазяването, а на някои дори им се притичват на помощ и събрали се хора.

Дневник