Община Смядово направи дарение на Родилното отделение на шуменската болница. Днес кметът на общината Иванка Петрова връчи три кардиотокографа на стойност 5760 лв.

Средствата за дарението са събрани по време на коледните празници и Ивановден от жителите на община Смядово. Преди месец и половина апаратите са поръчани и днес бяха предоставени на АГ отделението.

„Това са апарати, без които е немислимо провеждането на едно раждане или следенето на бременността в последните месеци. Използват се в родилна зала и при патологична бременност. С тях се следят сърдечните тонове на бебето и маточните контракции и можем да реагираме, когато има проблем. Всяка жена, която ражда трябва да е свързана с такъв апарат“, обясни д-р Иванка Маринова. Тя допълни, че отделението разполага с шест такива апарати, но повечето от тях са стари и не работят добре.

„Идеята за дарението се зароди около Коледа. Призовах, вместо да се изпращат коледни картички, парите да се дадат за едно благородно дело. Помолих и всички средства, които събираме около коледните базари, викторините за празника  и други събития, да се дарят за болницата. Още средства събрахме около Ивановден, когато също помолих да не ми се купуват цветя за празника, а парите да се дарят. Говорих с д-р Костов какво е необходимо и купихме тези три апарата. Сумата не е голяма, но е от сърце и бе достатъчна за купуването на тези апарати“, каза Иванка Петрова. 

„Благодаря на г-жа Петрова. Тези апарати са жизнено необходими на нашето АГ отделение. Това е отделение, от което започва живота и се нуждае от модерна апаратура. Приветстваме този жест на г-жа Петрова и се надявам все повече нейни колеги да се отзоват на нашия призив за нова апаратура“, заяви директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов. Той каза още, че е изпратил писма до всички общини да помогнат със средства на болницата. Засега, освен община Смядово, пари за шуменската болница в размер на по 2 000 лв. са гласували Общинските съвети във Венец и Хитрино.

Община Шумен всяка година дава на МБАЛ - Шумен по 100 хил. лв.

ШУМ.БГ