Два месеца след като обяви намерението си държавният глава Румен Радев създаде т.нар. Стратегически съвет при президента, председател на който ще бъде началника на кабинета му Иво Христов. Съветът е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др., се посочва в съобщението.

Иво Христов е журналист и преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста. В съобщението се посочва, че неговото кредо е "Успехът е на острието на шпагата" - цитат на Шарл де Гол.

Зам.-председател на съвета е Невин Фети, която е съветник на президента по правни въпроси. Тя е хоноруван преподавател по дисциплината "Гражданско право - обща част" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В прессъобщението се посочва, че нейното кредо е "Законът, който живее вътре в нас, се нарича съвест" - цитат на Кант.

Членове на съвета са социологът и майстор по спорта на хокей на лед Александър Маринов, икономистът Атанас Пеканов, дипломатът Владимир Шейтанов, театроведът Гергана Пирозова, електроинженерът Еленко Божков, лекарят Жасмина Мирчева, социологът Живко Георгиев, политологът Калоян Методиев, дипломатът Петър Воденски и икономистът Румен Гълъбинов.

Дневник